Daunele colaterale ale pastilelor pe bază de hormoni

328

Dincolo de aspectele morale ale începerii vieţii sexuale înainte de căsătorie sau la vârste foarte mici, mijloacele contraceptive pe bază de hormoni au efecte de lungă durată, atât asupra mamei, cât şi a viitorilor copii.

Un exemplu în acest sens este Karen Farris care descrie, într-un material pentru blogurile Christian Post experienţa ei şi a mamei sale în ceea ce priveşte administrarea de hormoni.

În timp ce mama ei era însărcinată cu ea, medicul i-a prescris un medicament care să prevină avortul spontan, şi anume dietilstilbestrol, un estrogen sintetic. Sarcina a ajuns la termen şi naşterea s-a produs fără complicaţii.

Însă şase ani mai târziu, mama lui Farris a decedat din cauza cancerului de sân, ce prezintă un risc de apariţie cu 30% mai mare în cazul femeilor care iau suplimente hormonale.

În plus, Ferris a avut de suferit indirect de pe urma acelui tratament, prin complicaţiile apărute. Prima sarcină a sa a sfârşit printr-un avort spontan, iar a doua s-a finalizat cu naşterea prematură a copilului său, la doar 32 de săptămâni.

De vină pentru aceste complicaţii este suplimentul hormonal, care a fost interzis după 1977, din cauza riscurilor pe care acesta îl generează pentru copil. În cazul băieţilor, consecinţele privesc aparatul genitourinar (malformatii ale uretrei), dar fetele pot prezenta anomalii ale colului uterin capabile să antreneze sterilitatea. Atunci când aceste femei, la rândul lor, sunt gravide, ele întâmpină un risc mai ridicat de avort spontan, de sarcină extrauterină şi de naştere prematură.

În acest context, Farris avertizează cu privire la orice supliment hormonal, care poate avea efecte în viitor, deocamdată încă necunoscute.