Două studii contestă recomandarea de a consuma 2 litri de apă pe zi

1957

„Pentru sănătatea dumneavoastră consumaţi zilnic cel puţin doi litri de apă". Asta aud în fiecare zi românii care urmăresc programele TV sau radio.

O analiză BBC argumentează însă că această recomandare nu este fondată știinţific.

O echipă de cercetători din Australia a efectuat un experiment în urma căruia au observat că „recomandările curente privind hidratarea sunt eronate”, întrucât hidratarea corpului nu are niciun efect asupra performanţelor fizice într-un mediu cu temperaturi ridicare. Rezultatele lor au fost publicate în numărul din septembrie al jurnalului British Journal of Sports Medicine.

Cercetătorii au folosit un eșantion de cicliști care au pedalat, în cadrul experimentului, până au pierdut 3% din greutatea corporală, prin transpiraţie. Ulterior, grupul a fost împărţit în trei și rehidratat intravenos astfel: un grup a fost rehidratat complet (până la revenirea la greutatea iniţială), un al doilea grup a fost hidratat suficient cât să ajungă la 2% deshidratare, iar un al treilea grup nu a primit nimic. Cercetătorii le-au evaluat performanţele după această etapă și au descoperit că nu exista nicio diferenţă între sportivii care fuseseră complet rehidrataţi și cei care nu primiseră nicun strop de apă. Cercetătorii au subliniat importanţa faptului că cicliștii au fost rehidrataţi intravenos, explicând faptul că, în mod obişnuit, sportivii par a performa mai bine fizic după rehidratare fiindcă actul de a consuma apă îi ajută din punct de vedere psihologic.

Analiza aduce în discuţie și un alt studiu, publicat de data aceasta în American Journal of Physiological – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, care susţine că recomandarea de a consuma cel puţin opt pahare de apă pe zi nu a fost verificată știinţific.