Consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta capacităţile cognitive ale copilului pe parcursul vieţii

68

Nu există un nivel de consum al alcoolului care să fie sigur pentru făt, motiv pentru care femeile gravide trebuie să fie abstinente în toate trimestrele sarcinii, a arătat un studiu publicat recent în Intenational Journal of Epidemiology, care a examinat rezultatele obţinute de alte 23 de studii pe tema consumului de alcool în timpul sarcinii.

Studiul „Dovezi ale efectelor expunerii prenatale la alcool asupra greutăţii copilului la naştere şi asupra neurodezvoltării în urma unei analize sistematice a unor studii cvasi-experimentale” a demonstrat că obiceiul consumului de alcool în sarcină poate fi responsabil de afectarea capacităţii cognitive a copiilor și de o greutate mai mică a bebelușului la naștere. Cercetarea realizată de oameni de știinţă de la Universitatea din Bristol și finanţată de Institutul Naţional pentru Cercetare în Sănătate și de  Consiliul de Cercetare Medicală, din Regatul Unit al Marii Britanii, a confirmat recomandările directorului serviciilor medicale din Regatul Unit, care, în cadrul unei campanii cu sloganul Drymester”, îndeamnă femeile să se abţină de la consumul de alcool pe tot parcursul sarcinii.

Site-urile finanţate de industria alcoolului omit sau prezintă eronat informaţii despre riscurile consumului de alcool în sarcină, încurajând astfel femeile gravide să consume ocazional alcool, a arătat un studiu recent.

Alcoolul nu este sigur în sarcină, avertizează cercetătorii Universităţii din Bristol, care au combinat, pentru prima dată, rezultatele mai multor proiecte de cercetare. Anterior, cercetările pe această temă s-au realizat prin studii „observaţionale”, în care subiecţii sunt deja expuși unui factor de risc, cercetătorii neintervenind pentru a schimba cine este expus și cine nu. Acest studiu a analizat doar proiectele de cercetare care compară elemente corespondente din grupuri de persoane care se diferenţiază printr-un singur factor, cel al consumului de alcool în timpul sarcinii.

Numărul dovezilor care atestă efectele dăunătoare ale alcoolului asupra copiilor înainte de naştere este în creştere, iar cercetarea noastră este prima care a luat în calcul gama completă de studii pe această temă. Este puţin probabil ca rezultatul să fie întâmplător, dacă luăm în calcul o varietate de abordări şi de rezultate”, a declarat coordonatoarea studiului, Luisa Zuccolo, de la Universitatea din Bristol. Acest mesaj este mai important ca niciodată având în vedere studii recente prin care industria alcoolului promovează informaţii derutante despre adevăratul impact pe care îl are consumului de alcool în timpul sarcinii asupra sănătăţii”, a subliniat Zuccolo.

Studiul Universităţii din Bristol a fost primul care a combinat dovezi din surse disparate, multe dintre ele incluzând femeile cu un consum moderat de alcool, motiv pentru care rezultatele obţinute sunt mai solide decât în cazul altor studii, susţine cercetătoarea.

Alcoolul este un teratogen, ceea ce înseamnă că provoacă anomalii. Alcoolul afectează creierul fătului, inima, trăsăturile faciale și afectează creșterea normală”, explică dr. Kecia Gaither, directoarea serviciilor perinatale la NYC Health + Hospitals. Consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul de sindrom alcoolic fetal, o afecţiune caracterizată prin probleme neurologice și auditive, anomalii cardiace, hiperactivitate și deformări faciale.

Aceste afecţiuni apar de-a lungul unui spectru, iar bebelușii și copiii afectaţi cresc și devin adulţi la fel de afectaţi. Din câte știm, nu există niciun prag sigur al consumului de alcool, care să ne ghideze cu privire la cantitatea de alcool care poate cauza sindromul. Prin urmare, femeilor li se recomandă să nu bea deloc în timpul sarcinii”, a precizat Gaither.