Studiu: „Niciodată nu e prea târziu să renunţăm.” Avantajele renunţării la fumat, la orice vârstă

330

Renunţarea la fumat reduce riscul de apariţie a cancerului pulmonar, deoarece stopează deteriorarea plămânilor și chiar permite reînnoirea mucoasei căilor respiratorii, arată un studiu recent realizat de cercetători de la Wellcome Sanger Institute și University College London.

Studiul a descoperit că, în comparaţie cu fumătorii, persoanele care au renunţat la tutun au avut mai multe celule pulmonare „sănătoase genetic”, acestea prezentând un risc mult mai diminuat de a dezvolta cancer. De fapt, cercetătorii au constatat că foștii fumători aveau de 4 ori mai multe celule sănătoase decât persoanele care fumau încă.

„Persoanele care au fumat foarte mult timp, 30, 40 sau mai mulţi ani, îmi spun adesea că este prea târziu pentru a renunţa la fumat, că răul este deja făcut. Ceea ce este atât de interesant la studiul nostru este faptul că demonstrează că niciodată nu este prea târziu să renunţăm – unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de ţigări de-a lungul vieţii, dar la câţiva ani după ce au renunţat multe dintre celulele ce căptuşesc căile respiratorii nu au mai prezentat nicio dovadă de deteriorare provocată de tutun”, a declarat dr. Peter Campbell, de la Institutul Wellcome Sanger, coordonatorul studiului.

Studiul nostru are un mesaj important în domeniul sănătăţii publice și arată că merită cu adevărat să renunţi la fumat pentru a reduce riscul de cancer pulmonar”, a subliniat profesorul Sam Janes, de la University College Hospital. Janes explică faptul că renunţarea la fumat, indiferent de vârstă, încetinește producerea daunelor și chiar reînnoiește celulele nevătămate de vechiul stil de viaţă, dar adaugă că este nevoie de noi cercetări pentru a înţelege mai bine modul în care aceste celule protejează împotriva cancerului, creionând astfel noi căi de cercetare în terapiile anti-cancer.

Se estimează că 72% dintre cele 47.000 de cazuri de cancer pulmonar înregistrate anual în Marea Britanie sunt cauzate de fumat, potrivit datelor oferite de Cancer Research UK.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că tutunul reprezintă o cauză semnificativă a morţii și a bolilor. În fiecare an, peste 8 milioane de oameni mor din cauza fumatului – peste 7 milioane de decese survin din cauza fumatului clasic, în timp ce aproximativ 1,2 milioane de decese sunt cauzate de fumatul pasiv.

Deși renunţarea la fumat aduce beneficii și poate reduce riscul de cancer, cercetătorii spun că există și riscul deteriorării în profunzime a plămânilor, ducând la boli pulmonare cronice. Mai mult, chiar și celulele pulmonare sănătoase pot conţine mii de mutaţii genetice, mini-bombe cu ceas, care aşteaptă momentul potrivit să progreseze către cancer”, afirmă dr. Kate Gowers de la University College London, subliniind că este nevoie de studii suplimentare, pe loturi mai mari de persoane, „pentru a înţelege cum se dezvoltă cancerul din aceste celule pulmonare deteriorate”.