Germania spionează cot la cot cu SUA

102

Abia acum o săptămână, Germania s-a arătat extrem de ofensată de ideea că este spionată de SUA prin programul PRISM, cerând ca aceste acuzaţii care apăruseră în presă să fie cât mai repede clarificate. Acum, guvernul german confirmă că serviciul de inteligenţă german, BND, a colaborat cu serviciile americane de decenii, dar numai în limitele legale.

Declaraţia din partea unui oficial al guvernului german vine după ce publicaţia Der Spiegel a relatat duminică un interviu cu Edward Snowden, fost anagajat al NSA, în care acesta spune că BND oferă de zeci de ani de zile informaţii despre cetăţeni agenţiei americane.

„BND cooperează de decenii au agenţiile partenere, inclusiv NSA. Doar așa putem să ne protejăm cetăţenii. Această cooperare urmează niște reguli foarte stricte și este supusă controlului parlamentar", a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului german, citează EuObserver. Acum o săptămână, tot el declarase că tacticile de spionaj americane, care aduc aminte de Războiul Rece, sunt „inacceptabile".

Noua declaraţie vine după o conversaţie pe care cancelarul german Angela Merkel a avut-o cu președintele american. Cele două ţări se află acum în „contact permanent" pe această problemă și au hotărât alcătuirea unor gupe de experţi din partea SUA și UE, pentru a clarifica aceste probleme „complexe". Deocamdată oficialii germani încă nu au primit niciun răspuns la întrebările pe care le-au transmis omologilor americani.