Puţin alcool face bine sănătăţii?

1224

Unele mese nu sunt deloc bune fără un pahar de vin sau o bere. Sau cel puţin așa susţin cei care promovează consumul de alcool moderat. Efectele alcoolului sunt însă extrem de nocive, iar cantităţile mici nu sunt nici ele sigure.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a relevat faptul că alcoolul ucide anual 2,5 milioane de oameni, fără a mai aminti dezastrele sociale provocate de oameni în stare de ebrietate. Tot OMS arată că alcoolul este a treia cauză de îmbolnăviri, primele două locuri fiind ocupate de hipertensiunea arterială şi fumat. De multe ori se trece cu vederea că alcoolul produce anual milioane de bolnavi mintali. De asemenea, toţi consumatorii de alcool vor suferi de-a lungul vieţii de leziuni ale lobului frontal.

În Rusia, durata de viaţă a bărbaţilor este de 64 de ani, cu cel puţin 10 ani mai puţin decât în ţările europene. Experţii spun că aceasta se datorează consumului de alcool. Un studiu efectuat asupra a 151.000 bărbaţi din Rusia a arătat că 20% dintre ei consumă săptămânal între 500 şi 1.500 ml de vodcă. Este cunoscut faptul că relatările proprii nu corespund întotdeauna cu cantităţile consumate, fiind de obicei mai mici decât realitatea. În cazul stilurilor de viaţă lipsite de alcool, s-a observat contribuţia acestui fapt la o speranţă de viaţă mai mare.

Dar nu numai în Rusia se consumă mult alcool. Statisticile recente arată că în Coreea de Sud proporţia adulţilor care consumă alcool este cea mai ridicată din lume, şi anume 59,2%. Revista Stroke, în anul 2009, publica un articol care demonstra că ingestia de alcool creşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, în general, şi mortalitatea prin accidente vasculare, în special.

Pentru cei care încă nu sunt convinşi că alcoolul dăunează inimii, un studiu efectuat la Berlin ar trebui să fie elocvent. Tinerii germani, 23 la număr, au băut vodcă până când alcoolemia a atins 1,3 g la mie. Înainte cu o zi şi în ziua consumului de alcool, li s-a efectuat  un examen al inimii cu rezonanţă magnetică. Compararea celor două imagini a arătat că un sigur consum de alcool a produs edeme evidente ale inimii şi hiperemie. De asemenea, s-au înregistrat creşteri ale troponinei sangvine. După o săptămână, modificările cardiace s-au normalizat. Autorii studiului au avertizat împotriva consumului de alcool în urma acestui studiu.

Ce spun specialiștii

Alcoolul, după cum arată studiile în această direcţie, nu face bine nici inimii. În tratatul de cardiologie Braunwald (Braunwald’s Heart Diesease, 2005) se arată că alcoolul poate produce leziuni miocardice prin mai multe mecanisme. În primul rând, etanolul şi metaboliţii săi, aldehida acetică şi acetatul, pot exercita un efect toxic direct asupra miocardului.

În al doilea rând, deficitul de vitamine şi minerale, întâlnit frecvent la consumatorii de alcool, poate tulbura funcţia miocardului. În al treilea rând, unele substanţe adăugate alcoolului, cum ar fi plumbul sau cobaltul, pot fi toxice pentru miocard. Se consideră cu 11% din cazurile de hipertensiune arterială la bărbaţi apar din cauza alcoolului. Consumul de alcool se asociază cu diferite tulburări de ritm atrial sau ventricular. În sfârşit, consumul de alcool creşte riscul decesului subit.

Din nefericire, mai există unii care cred că alcoolul, în anumite cantităţi, ar fi util sănătăţii, propagând aşa-numitul consum moderat. Interesant că acest consum “moderat” nu e recomandat atunci când vine vorba despre fumat sau droguri. Pentru cei care consideră că o masă nu merge fără un pahar de vin sau o bere, alternativele sunt variate și mult mai sănătoase. Mustul, sucurile de fructe sau alte băuturi simple și răcoritoare pot înlocui cu succes plăcerea pentru băuturile nocive.

Ginger beer