Studiu: Chiar şi consumul moderat de alcool este dăunător

57

Consumaţi băuturi alcoolice cu moderaţie este îndemnul care se aude împreună cu orice calup publicitar la lichide îmbătătoare. O echipă de cercetători de la Universitatea Rutgers a descoperit însă ceva ce ar putea duce la o avertizare şi mai puţin permisivă.

Se ştie că un consum moderat de alcool nu afectează abilităţile motorii şi nici capacitatea de învăţare pe termen scurt. Însă, spun oamenii de ştiinţă de la Rutgers, chiar şi într-o cantitate moderată, alcoolul distruge capacitatea creierului de a forma conexiuni neuronale noi.

Cercetătorii susţin, scrie The Atlantic, că un consum moderat şi regulat de alcool „poate avea efecte profunde asupra plasticităţii structurale a creierului adult".

Teste efectuate pe cobai au arătat că impactul este semnificativ chiar şi la concentraţiile de alcool considerate sub nivelul ebrietăţii. Oamenii de ştiinţă au avertizat că deşi, pe moment, consumul moderat regulat poate să nu pară problematic, efectele se cumulează în timp şi pot să afecteze capacitatea de învăţare a lucrurilor noi.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neuroscience.