70% dintre copiii cu mame dependente de droguri sunt în sevraj la naştere

546

Cel mai recent raport naţional al Agenţiei Naţionale Antidrog privind situaţia drogurilor în România în 2011 a relevat că una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinţi este aceea că mamele consumatoare de droguri nasc adesea copii dependenţi.

Frecvenţa tot mai mare a cazurilor de nou-născuţi proveniţi din mame consumatoare de droguri, precum şi impactul consumului de droguri asupra nou-născutului au atras atenţia specialiştilor din cadrul Serviciului de Neonatologie al Departamentului Obstetrică-Ginecologie „Gheorghe Polizu".

În urma studiilor pe care le-au realizat aceştia, s-a constatat că între 2005 şi 2011, morbiditatea nou-născuţilor care au mame toxicomane a fost de 78%, 69,5% dintre nou născuţi fiind în sevraj. Dintre copiii născuţi de mame toxicomane, numai 44% au rămas în familie. O treime dintre copii au fost abandonaţi în spital, în timp ce 17% au fost lăsaţi în grija serviciilor sociale.

Medicii declară că efectele consumului de alcool şi fumatul nu sunt mai puţin dăunătoare, chiar dacă impresia generală este că acestea ar fi mai puţin nocive din cauză că sunt „droguri legale". Fumul de ţigară reduce fluxul sanguin placentar cu 38%, dublând riscul de greutate redusă la naştere şi având efecte şi asupra creierului fetal, cauzând dificultăţi în procesarea informaţiilor auditive, inclusiv înţelegerea vorbirii în mediu zgomotos.

Cât priveşte consumul de alcool, specialiştii atrag atenţia că acest factor determină defecte fetale asociate, malformaţii congenitale sau deficienţe neurologice. De asemenea, copiii ai căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii pot avea deficit de învăţare sau în gândirea logică, dezvoltare întârziată a limbajului, funcţii motorii diminuate, tulburări comportamentale.