Calvarul sugarilor care intră în sevraj la naştere

40

Nu are nici măcar o săptămână, însă trece prin dureri groaznice. Din cauza tremorului sever, asistentele îl păzesc neîntrerupt, ca nu cumva să se rănească sau să se sufoce. Micuţul este doar unul dintre bebeluşii născuţi cu dependenţă de droguri fiindcă mamele lor s-au drogat în timpul sarcinii.

Asistentele de la spitalul american East Tennessee din Knoxville au fost efectiv depăşite de numărul de astfel de cazuri, scrie USA Today care relatează că statul Tennessee este, probabil, statul cu cea mai mare rată a dependenţilor de droguri.

Angajaţii Spitalului East Tennesse se aşteaptă să aibă de tratat 320 de copii anul acesta. Un număr extrem de ridicat în comparaţie cu 33, câţi erau în anul 2008. Anul trecut, spitalul a îngrijit nu mai puţin de 283 de copii care sufereau de sindromul abstinenţei neonatale.

În Tennessee, metoda pe care medicii preferă să o utilizeze este administrarea de opiate într-o cantitate în scădere, a explicat dr. John Buchheit, şeful secţiei de neonatologie. Bebeluşilor li se fac injecţii cu morfină, din ce în ce mai puţină, urmând ca, în câteva zile sau săptămâni, să îşi poată ţine sub control simptomele de sevraj. Altfel, din cauza durerii, unii copii se zgârie singuri pe faţă, uneori rănindu-se din cauza frecării cu mâna. Problema acestui tratament, a explicat medicul, o constituie însă efectele secundare ale morfinei. „Ce ne îngrijorează cel mai mult (…) este că poate provoca stop respirator."