Cum știi dacă ești dependent de Net?

403

Persoanele care sunt dependente de Internet prezintă aceleași modificări cerebrale precum cei care sunt dependenţi de droguri sau de alcool, sugerează cercetări preliminarii efectuate de o echipă de experţi din China, care au scanat creierele a 17 tineri dependenţi de web.

Rezultatele studiului, care au fost publicate în jurnalul Plos One, ar putea fi un început promiţător pentru dezvoltarea de medicamente care să combată dependenţa incontrolabilă de Internet.

Specialiștii au identificat schimbări la nivelul creierului care pot perturba activitatea cerebrală în zonele responsabile de emoţii, luarea de decizii și autocontrol.

Verifică dacă ești dependent de Internet răspunzând la următoarele întrebări. Ele fac parte din chestionarul lui Young pentru diagnosticarea dependenţei de Internet. Persoanele care răspund cu „da” la primele cinci întrebări și la cel puţin una în afară de acestea se încadrează în categoria celor care suferă de dependenţă.

  1. Simţi că ai o preocupare anume pentru Internet?
  2. Simţi nevoia de a naviga pe Internet tot mai mult timp?
  3. Ai făcut eforturi repetate și lipsite de succes de a controla, de a reduce sau de te opri din a mai utiliza Internetul?
  4. Te simţi agitat, morocănos, deprimat sau iritabil atunci când încerci să petreci mai puţin timp pe Internet?
  5. Stai mai mult timp online decât îţi propui înainte de a deschide computerul?
  6. Ai pus vreodată în pericol sau ai riscat vreodată pierderea unei relaţii importante, a unui loc de muncă sau a unei oportunităţi educaţionale sau de carieră din cauza Internetului?
  7. Ai minţit vreodată vreun membru al familiei, un terapeut sau o altă persoană, pentru a ascunde măsura în care ești implicat în utilizarea Internetului?
  8. Simţi că Internetul e o formă de a scăpa de sentimentele tale negative (simţământul de lipsă de ajutor, vină, frică și/sau depresie)?

Sursa: BBC