New Mexico ar putea legaliza moartea asistată

56

New Mexico ar putea legaliza moartea asistată medical în rândul pacienţilor aflaţi în stare terminală a bolii, potrivit unei decizii de reper, enunţată de judecătoarea Nan Nash, de la tribunalul secund districtual din Albuquerque, scrie New York Times

„Această Curte nu își poate imagina un drept mai fundamental, mai privat sau cu o mai mare parte integrantă a libertăţii, siguranţei și fericirii pentru un locuitor din New Mexico, decât dreptul unui pacient competent, aflat într-un stadiu terminal al bolii de a alege să fie ajutat la moarte", a scris judecătoarea.

Demersul a fost iniţiat în urma cazului unei paciente bolnave de cancer uterin, pe nume Aja Riggs, de 49 de ani. Boala ei se află momentan în remisie, însă își dorește să aibă dreptul de a pune capăt suferinţei provocate de afecţiune, în cazul în care starea ei de sănătate se va înrăutăţi. „Nu vreau să sufăr inutil la sfârșit", a declarat pacienta în timpul procesului desfășurat în decembrie, citează New York Times.

Cazul este susţinut atât de grupul de militanţă pentru dreptul la moarte asistată Compassion & Choices și Uniunea pentru Libertăţile Civile Americane, cât și de doi medici. Aceștia din urmă își doresc să nu fie pedepsiţi în cazul în care prescriu medicamente letale pacienţilor care doresc să pună capăt suferinţelor aduse de boli. Potrivit legii adoptate în 1963, sinuciderea asistată se pedepsește cu până la 18 luni de închisoare și amendă de 5.000 de dolari, scrie Russia Today.

Dacă legea va fi aprobată, New Mexico va deveni cel de-al cincilea stat american care oferă dreptul la moarte asistată medical, alături de Oregon, Washington, Vermont și Montana.

Eutanasia a fost un subiect care a stârnit multe dispute recent. La sfârșitul anului trecut, Senatul Belgiei a aprobat extinderea dreptului de eutanasie și în rândul minorilor, în anumite condiţii. Înainte de a fi semnată de rege și de a intra în vigoare, ea mai are nevoie de acordul Camerei Reprezentanţilor. Măsura a stârnit valuri de nemulţumiri. Prof. Charles Frost, de la Universitatea Oxford sugera că la o vârstă atât de fragedă, copiii ar putea să nu fie în stare să ia decizia cea mai potrivită în acest sens. Au existat însă și păreri care susţineau acest demers. De exemplu, prof. John Harris, de la Universitatea din Manchester afirma că „principiul eutanasiei în rândul copiilor sună șocant la început, dar este motivat de compasiune și protecţie. Este incorect să practici eutanasia în mod diferenţiat pentru unii cetăţeni și pentru alţii (copii) nu, dacă nevoia este aceeași". Eutanasia este în prezent legală în mai multe colţuri ale lumii, precum în Luxembourg, sau în Olanda (unde poate fi aplicată, în anumite circumstanţe, chiar și pacienţilor care au împlinit 12 ani).