Fumatul este una dintre principalele cauze ale diabetului

4305

Fumatul este una dintre cele trei cauze principale ale diabetului, boală care afectează 25,3 milioane de americani și alţi 79 de milioane care se află într-un stadiu incipient al bolii.

Diabetul este o boală care atrage după sine și alte probleme de sănătate. Mai mult, faptul că numărul persoanelor care suferă de diabet este în creștere poate deveni o problemă serioasă pentru sistemul de sănătate. Însă există factori pe care oricine îi poate evita pentru a reduce riscul de a suferi de această afecţiune, notează catholic.org.

Diabetul este principala cauză a orbirii, a afecţiunilor renale și a amputărilor de membre, potrivit informaţiilor de la Centers for Disease Control and Prevention. De asemenea, bolile cardiovasculare, bolile sistemului nervos și posibil și boala Alzheimer au fost asociate cu diabetul.

Cei trei factori principali care provoacă diabetul sunt:

1. Obezitatea sau lipsa de exerciţiu fizic: în 90% dintre cazurile de diabet, obezitatea este principala cauză. Genetica sau poziţia socioeconomică a individului pot avea un rol în felul în care corpul reacţionează la alimentele pe care le consumă sau la calitatea lor. Soluţia este o dietă cât mai sănătoasă și un program regulat de exerciţiu fizic.

2. Fumatul: un studiu desfășurat pe o perioadă de 14 ani pe 1,3 milioane de sud coreeni, care făceau parte din Korean Cancer Prevention Society a relevat că incidenţa diabetului era mai mare la cei care fumaseră, iar riscul de a suferi de această boală era proporţional cu numărul de ţigări pe care le fumaseră pe zi. Așadar, cea mai bună opţiune în aceste cazuri este renunţarea la acest obicei nesănătos.

3. Moștenirea genetică: dacă părinţii unei persoane au suferit de diabet, aceasta are un risc mai mare de a dezvolta boala, mai ales diabetul de tip 2. Însă moștenirea genetică nu este suficientă pentru a declanșa diabetul; ea devine semnificativă atunci când i se adaugă alţi factori de risc, cum ar fi obezitatea și fumatul.