Generaţia minţită. Publicitatea la ţigări îşi ia tributul în cancer

108

Femeile plătesc un preţ ucigător după ce s-au lăsat atrase de publicitatea la ţigări care a cunoscut o efervescenţă fără precedent, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Minciunile folosite pe atunci de creatorii de afişe publicitare i-ar face pe consumatorii de azi să râdă, însă pentru cele peste 1 milion de persoane care vor muri de cancer pulmonar în Europa, în 2012, istoria nu are nimic amuzant.

O statistică citată de publicaţia Daily Mail arată că cele mai multe femei britanice care vor muri de cancer, vor fi dezvoltat o formă de cancer la plămâni.

Potrivit experţilor citaţi de Daily Mail, avansarea tehnologiei şi a tratamentelor disponibile au făcut ca rata deceselor cauzate de cancer să scadă în dreptul tuturor formelor de boală, mai puţin a cancerului la plămâni, dezvoltat de femei.

"Femeile culeg consecinţele unei publicităţi care a folosit ţigările ca simbol pentru independenţă şi libertate şi, în schimb, le-a adus boală şi moarte," a rezumat Deborah Arnott, şeful executiv al grupului Action on Smoking and Health, din Marea Britanie.

Tendinţa de a targeta femeile în publicitatea la ţigări a început înainte de cel de-al Doilea Război Mondial şi a câştigat teren tot restul secolului XX.

Potrivit unui studiu publicat acum câteva zile în jurnalul Analele Oncologiei, în 2012 se va înregistra o scădere cu 9% a morţilor provocate de cancerul la sân, în cadrul UE. Acest procent corespunde unei rate de 14,9 femei din 100.000.

Autorii studiului spun că, în Marea Britanie, rata deceselor provocate de cancer era între 2005-2009 de 18.39 la 100.000, cea mai mare dintre cele şase ţări avute în vedere de studiu: Anglia, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania. În privinţa cancerului la plămâni însă, rata a fost de 21.4 la 100.000 de femei – de trei ori mai mare decât cea mai mică rată înregistrată, de 6.8, în Spain.

În Marea Britanie, cancerul la plămâni este principala formă de cancer care ucide femeile. Peste 39.000 de femei sunt diagnosticate anual. Peste 15.000 mor anual. Bărbaţii englezi,în schimb, au înregistrează cea mai mică rată a decesului provocat de cancer pulmonar, din Europa, alături de germani.

Vezi în galeria foto alte exemple de afişe publicitare pentru ţigări adresate în mod special femeilor.