Libanezii protestează împotriva interzicerii fumatului

54

Să interzici fumatul în locurile publice într-o ţară în care șișa e o tradiţie, iar narghileaua se găsește în toate cafenelele, e cu adevărat o îndrăzneală. Mai ales în Liban, care potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este ţara cu cei mai mulţi fumători din Orientul Mijlociu.

La fel spun și proprietarii de localuri care, îngrijoraţi de seismele economice care ar putea urma interdicţiei, au ieșit să protesteze împotriva acesteia.

Se estimează că circa 45% dintre bărbaţi și 30% dintre femeile din Liban fumează cu regularitate, scrie BBC. De anul trecut însă, fumătorii nu mai pot pufăi în spaţii publice închise. În caz contrar, proprietarii sunt nevoiţi să scoată din buzunar până la 2.700 de dolari, iar fumătorii înșiși pot fi amendaţi cu 90 de dolari.

În Beirut, un fumător a declarat pentru AFP că pentru libanezii din est că interdicţia este un „concept european". „Șișa este un mod de viaţă (…) iar ei vor să ne lipsească de asta", a spus fumătorul. Aceeași agenţie citează și un proprietar de bar îngrijorat că „80% dintre clienţii noștri vin aici pentru narghilea. Ce o să facem la iarnă, când nu vor mai fi terase?".

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise a intrat în vigoare anul trecut și se aplică deja în aeroporturi, școli și spitale.