Alimentele organice „nu sunt mai sănătoase”

182

Consumul de alimente organice nu ne face mai sănătoși, susţine o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, după o metaanaliză a 200 de studii privind avantajele pentru sănătate ale alimentelor organice și ne-organice.

Cercetătorii au descoperit că nu există nicio diferenţă notabilă între conţinutul nutritiv al celor două tipuri de alimente, deși mâncarea organică are cu 30% mai multe șanse să nu conţină pesticide. Criticii studiului spun însă că acesta este neconcludent și că este nevoie de mai multe cercetări.

O cercetare publicată de Annals of Internal Medicine a analizat 17 studii comparative vizând evoluţia sănătăţii oamenilor care au mâncat alimente organice și 223 de studii care comparau nivelurile de substanţe nutritive, bacterii, ciuperci și pesticide în mai multe mâncăruri (inclusiv fructe, legume, cereale, carne, lapte și ouă).

Autorii studiului spun că toate dovezile care le-au stat la dispoziţie nu constituie indicatori cu privire la avantajele pentru sănătate ale alimentelor organice. Concluziile lor sunt în acord cu cele ale Agenţiei pentru Standardele Alimentelor, din Marea Britanie, care acum câţiva ani a comandat un studiu comparativ al alimentelor, punctează BBC.

Niciunul dintre studiile pe oameni nu s-a desfășurat pe o perioadă mai mare de doi ani, ceea ce face totuși dificilă concluzionarea asupra unor efecte pe termen lung.