Un remediu obţinut din zaharuri ar putea „schimba regulile jocului”, inclusiv în tratarea coronavirusului

526

Un nou antiviral obţinut din zaharuri a fost folosit cu succes în tratarea mai multor viruși, iar abordarea s-ar putea dovedi eficientă și împotriva coronavirusului, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Universitatea din Geneva (UNIGE) şi Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

„Am fabricat cu succes o nouă moleculă, una de zaharuri modificată, care prezintă proprietăţi antivirale cu spectru larg. Mecanismul antiviral este virucid, ceea ce înseamnă că virusurile se luptă să dezvolte rezistenţă. Întrucât este un nou tip de antiviral şi unul dintre primii care au demonstrat o eficacitate cu spectru larg, acesta are potenţialul de a schimba regulile jocului în tratarea infecţiilor virale”, a declarat dr. Samuel Jones, de la Universitatea din Manchester, care a condus împreună cu dr. Valeria Cagno, de la UNIGE, studiul publicat recent în Science Advances.

„Am conceput o moleculă puternică, în stare să acţioneze împotriva virusurilor foarte diferiţi, prin urmare, credem că acest lucru ar putea schimba jocul și pentru infecţiile emergente”, a declarat profesorul Caroline Tapparel, de la Universitatea din Geneva.

Deși într-un stadiu incipient de dezvoltare, noul tratament se dovedește promiţător împotriva herpesului simplex, a virusului sinciţial respirator, împotriva hepatitei C, a virusului HIV și Zika.

Realizarea remediilor virale din zaharuri reprezintă o soluţie foarte bună pentru distrugerea virusurilor, pentru că nu prezintă toxicitate pentru organismul uman; prin comparaţie, substanţele antivirale precum clorul sunt foarte dăunătoare sănătăţii. Noile molecule de zaharuri au fost concepute folosindu-se derivaţi de glucoză naturali, numiţi ciclodextrine. Cu ajutorul acestor molecule, cercetătorii au demonstrat că structura învelişului exterior al unui virus poate fi perturbată, distrugând particulele infecţioase la contact. Medicamentele antivirale utilizate în prezent funcţionează prin inhibarea dezvoltării virusului, dar nu sunt întotdeauna eficiente, deoarece virusurile pot suferi mutaţii, devenind rezistente.

După ce tratamentul va fi supus unor testări suplimentare, acesta ar putea fi folosit inclusiv sub formă de creme, unguente şi spray-uri nazale sau alte remedii contra infecţiilor virale.