O lege draconică antifumat în Bhutan

142

Butanul și-a înăsprit legea împotriva fumatului, în tentativa de a deveni prima ţară din lume liberă de tutun și fumat.

O nouă lege a ţării a sporit controlul traficului de produse pe bază de tutun. Conform legii care a intrat în vigoare începând cu noul an, pedeapsa pentru comercianţii de tutun și traficanţi este de 5 ani de închisoare. Agenţia naţională de control al narcoticelor are libertatea de a face raiduri de verificare cu câini specializaţi chiar în locuinţele private, conform noii legi.

Măsura e considerată „draconică" într-un editorial din Kuensel, cel mai vândut ziar din regat. Din perspectiva legislatorilor legea nu este draconică, ci a trecut prin „înţelepciunea colectivă" a membrilor parlamentului, după cum susţine primul ministru Jigmi Y. Thinley.

În Bhutan, fiecare om e liber să fumeze exclusiv în cadrul privat. Vânzarea publică a ţigaretelor și fumatul în locuri publice sunt interzise, iar importul e limitat. În cazul unui control, fumătorii sau comercianţii trebuie să prezinte acte de provenienţă și import ale ţigărilor găsite în posesia lor.

În anul 2005 Bhutanul a devenit prima ţară din lume în care atât vânzarea de ţigarete cât și fumatul în spaţii publice din Bhutan au fost complet interzise. Pe lângă raţiunile medicale, unul dintre motivele invocate a venit din zona spirituală. În regatul budist practica fumatului e considerată negativă pentru karma unei persoane.