Renunţarea la fumat cu 4 săptămâni înainte de operaţie scade riscul complicaţiilor postoperatorii

64

Pacienţii care renunţă la fumat cu cel puţin 4 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală au mai puţine complicaţii postoperatorii, se recuperează mai bine și au o probabilitate mai mică de a fi internaţi din nou, pentru îngrijiri suplimentare, a arătat un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Universitatea din Newcastle, Australia, și de Federaţia Mondială a Societăţilor Anesteziștilor (FMSA).

Fiecare săptămână fără tutun îmbunătăţește șansele de recuperare cu 19%, a arătat studiul, iar acest lucru are legătură cu modul în care se realizează circulaţia sangvină. După o operaţie chirurgicală, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de oxigen și de nutrienţi în procesul de cicatrizare și de combatere a unei eventuale infecţii. Nicotina și monoxidul de carbon din ţigări pot scădea însă nivelul de oxigen din organism, sporind astfel riscul complicaţiilor postoperatorii.

„Raportul oferă dovezi că există avantaje pentru amânarea unei intervenţii chirurgicale minore sau care nu este urgentă, pentru a le oferi pacienţilor posibilitatea de a renunţa la fumat, ceea ce duce la un rezultat mai bun pentru starea lor de sănătate”, declară Vinayak Prasad, directorul Iniţiativei Fără Fumat din cadrul OMS.

Cercetătorii spun că fumatul crește semnificativ riscul complicaţiilor postchirurgicale, inclusiv riscul de infecţie, complică vindecarea rănilor și diminuează funcţia cardiacă și pulmonară. Ţigările sunt responsabile și de slăbirea sistemului imunitar, fapt care întârzie vindecarea și crește riscul de infecţie.

În lume există peste 1,1 miliarde de fumători, iar 1 fumător din 25 este supus unei intervenţii chirurgicale majore în fiecare an. În ţările dezvoltate, până la 16% dintre pacienţi se confruntă cu complicaţii postoperatorii severe, în timp ce în ţările sărace rata mortalităţii în urma intervenţiilor chirurgicale poate urca și la 10%. În cazul fumătorilor, complicaţiile postoperatorii sunt de două ori mai numeroase, crescând astfel costurile actului medical, potrivit studiilor.

„Acest lucru nu este rău doar pentru pacient, ci și pentru serviciile de sănătate, pentru că fumătorii sunt susceptibili de o nouă internare în spital, ceea ce interferează cu tratamentul altor persoane. Încurajăm sistemul de sănătate să își asume responsabilitatea descurajării fumatului în rândul pacienţilor”, a declarat Edouard Tursan D’Espaignet, cercetător la Universitatea din Newcastle.

„Chirurgia în sine este un atac asupra organismului, iar recuperarea ta va fi mult mai grea dacă fumezi”, subliniază și dr. Kerstin Schotte, care a contribuit la realizarea raportului.

Nu toţi pacienţii sunt dispuși să renunţe la ţigări, indiferent de riscuri, spune chirurgul Amy Anne Lassig, de la Hennepin Healthcare, din Minnesota, explicând că jumătate dintre pacienţii săi continuă să fumeze chiar și după ce au fost diagnosticaţi cu cancer, nereușind să traverseze altfel acest „moment atât de stresant în viaţa lor”. Totuși, atunci când intervenţia chirurgicală este iminentă, rezultatele postoperatorii mai bune asociate cu renunţarea la fumat pot reprezenta un stimulent puternic pentru pacienţi, conchide Lassig.