Coronavirusul din Wuhan se răspândește rapid. OMS nu declară încă stare de urgenţă internaţională.

618

Coronavirusul din Wuhan își crește capacitatea de transmitere și este contagios și în perioada de incubare, îngreunând eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit șefului Comisiei Naţionale de Sănătate din China, Ma Xiaowei.

Noul coronavirus se răspândește accelerat, iar ţara se confruntă cu o situaţie specială, a avertizat președintele chinez, Xi Jinping, în urma unei ședinţe cu guvernul.

Într-un raport al OMS din 23 ianuarie se precizează că au fost confirmate 581 de cazuri de infectare cu virusul denumit provizoriu 2019-nCoV, 571 dintre acestea fiind raportate în China. Raportul arată că, din cele 571 de cazuri din China, 375 au fost confirmate în provincia Hubei, iar 95 de persoane sunt în stare gravă.

În doar 3 zile, până pe 26 ianuarie, au fost raportate peste 2.000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus la nivel global. În China, bilanţul deceselor a ajuns la 56, iar cazuri de infectare au fost înregistrate și în SUA, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franţa și Canada. În Marea Britanie nu a fost detectat niciun caz de infectare, dar experţi de la Imperial College London declară că, la nivel global, numărul real al persoanelor care au contractat virusul ar putea fi mult mai mare, pentru că unele persoane au simptome foarte ușoare. Experţii spun că ar putea exista 4.000 de cazuri de infectare sau chiar dublul acestei cifre.

Virusul pare să provină din piaţa de fructe de mare Huanan din orașul Wuhan, unde se vindeau multe alte specii în afara fructelor de mare, inclusiv animale sălbatice, și care a fost închisă după ce s-au descoperit primele cazuri de infectare la comercianţii din piaţă. Jurnalul Academiei de Știinţe din China notează că virusul seamănă cu o tulpină virală prezentă la lilieci, în timp ce un articol publicat în Journal of Medical Virology scrie că șarpele ar putea fi vinovat de transmiterea virusului la oameni. Până în prezent, originea și mecanismul de transmitere al coronavirusului rămân incerte, deși secvenţa completă a genomului a fost publicată.

Cercetătorii au secvenţionat deja genomul, ceea ce le-a permis mai multor organizaţii din întreaga lume să înceapă lucrul pentru a descoperi un vaccin, a declarat Seth Berkley, directorul executiv al Alianţei Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI). Deși vaccinurile care protejează de coronavirusuri sunt mai simplu de conceput decât cele pentru boli precum malaria sau HIV, totuși „va dura luni de zile până când primele studii clinice vor avea loc și cel puţin un an înainte ca un vaccin să fie disponibil pentru utilizare”, spune Berkley.

Xu Wenbo, directorul institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, a anunţat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, izolarea cu succes a tulpinii coronavirusului de către cercetătorii chinezi, ceea ce reprezintă o etapă importantă în procedura de creare a unui vaccin.

Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este încă devreme pentru a declara stare de urgenţă internaţională din cauza coronavirusului din China.

„Să nu confundăm lucrurile, pentru că este o urgenţă în China, însă nu a devenit încă o urgenţă internaţională de sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a explicat însă că cei 16 experţi din cadrul comisiei de urgenţă au avut opinii divergente pe acest subiect.