Speranţă la Auschwitz, 75 de ani mai târziu

304

Ceremonii comemorative au loc astăzi în Polonia, la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare şi exterminare, Auschwitz-Birkenau.

Peste 200 de supravieţuitori se adună astăzi la fostul lagăr de exterminare nazist din Auschwitz, mulţi probabil pentru ultima dată, pentru a comemora 75 de ani de la eliberare.

„Holocaustul a fost sponsorizat și a fost agreat de un guvern. Nu numai că acesta a permis ca Holocaustul să se întâmple, ci l-a și impus și a încurajat și oamenii obișnuiţi să devină ucigași”, a spus Benjamin Lesser, un evreu de origine poloneză, de 92 de ani, a cărui familie a fost trimisă la Auschwitz în 1944. „M-am întors pentru a nu uita niciunul dintre detaliile a ceea ce mi s-a întâmplat, astfel încât să pot păstra vii amintirile și să împiedic lumea să capete amnezie”, a adăugat bărbatul, subliniindu-și îngrijorarea faţă de creșterea atacurilor antisemite, în special în Europa și în America de Nord.

Antisemitismul, care afectează atitudinea unui sfert din europeni, se arăta anul trecut în mare creștere în Europa de Est, potrivit unui studiu al Ligii Anti-Defăimare. În Polonia, de pildă, antisemitismul a urcat la 48% din populaţie, de la 37%, în 2015, iar în Ucraina, la 46%, de la 32%, în aceeași perioadă. Chiar și în Ungaria, 42% din populaţie împărtășește opinii antisemite, guvernele celor trei ţări purtând cel puţin o parte de responsabilitate.

În România, studiul constata de asemenea un procent alarmant de atitudini antisemite, care ating 47% din populaţie, altfel zis: aproape jumătate din români pot fi consideraţi antisemiţi. În Republica Moldova însă, procentul este mult mai coborât: 30% în 2014, anul în care s-a efectuat studiul acolo.

David Lenga, în vârstă de 92 de ani, din Los Angeles, a fost într-un grup de aproximativ 20 de supravieţuitori care s-au întors duminică la Auschwitz, intrând tăcut prin poarta pe care încă sunt scrise cuvintele Arbeit macht frei („Munca te eliberează”). Fiica sa Berta Kaplowitz a fost alături de el pentru prima dată într-un tur al fostei sale închisori.

Lenga, care avea 14 ani când a intrat în tabără în vara anului 1944, a supravieţuit în parte făcând jachete din lână pentru paznicii SS, din păturile de tabără, pentru care a primit raţii suplimentare de mâncare. Ulterior a devenit un croitor de succes în Beverly Hills. El a spus că a refuzat să lase Holocaustul să-i definească viaţa, în ciuda faptului că tabăra a pretins viaţa a 98 de membri ai familiei sale, el și tatăl său fiind singurii doi care au supravieţuit.

„Mi-am lăsat trecutul să se scurgă și m-am concentrat în schimb pe faptul de a fi un model pentru familia mea. M-a ajutat și binecuvântarea de a avea o căsnicie minunată, trei fiice frumoase, șapte nepoţi și 16 strănepoţi.”