Cum găsești echilibrul între „viaţa digitală” și cea reală

338

Tehnologia ne poate ușura viaţa, ne facilitează conexiunile și ne poate crește productivitatea, însă poate naște dependenţă și detașare de lumea reală, palpabilă. Pentru a nu ajunge sau pentru a depăși momentul în care dispozitivele digitale devin mai degrabă un dușamn decât un aliat este nevoie să îţi impui anumite reguli.

Dr. Anna Akbari, profesor în departamentul de Media, Cultură și Comunicare la Universitatea New York, dezvăluie într-un articol pentru CNN că le interzice studenţilor ei să folosească telefoane mobile sau laptopuri în timpul orelor sale. Ea a observat că la început, această regulă a stârnit îngrijorare printre cursanţi, preocupaţi de ce s-ar putea întâmpla dacă nu ar răspunde imediat mesajelor sau telefoanelor primite de la părinţi, parteneri sau de la șefii lor. Însă odată ce această stare de tulburare dispare, studenţii devin prezenţi la ore, ascultă lecţia și își concentrează atenţia numai la activitatea de curs.

Această situaţie nu se petrece însă la orele tuturor profesorilor, iar obiceiul de a construi un „spaţiu sacru", așa cum îl numește dr. Akabari, nu este integrat de fiecare dintre noi mai târziu în viaţă. Conectarea continuă la spaţiul virtual și la gadgeturi poate părea un lucru productiv, care ne aduce satisfacţie, dar de multe ori acest lucru ne deteriorează relaţiile construite și sănătatea psihică. De aceea, dr. Akabari a enumerat câteva reguli care te pot ajuta să găsești acel echilibru între „viaţa digitală" și cea reală.

1. Fii prezent! Atenţia este un dar preţios pe care îl oferi interlocutorului tău, ce poate construi legături puternice. Dr. Akabari sugerează un mic joc pe care îl poţi pune în practică data viitoare când ieși cu un prieten: primul care utilizează telefonul mobil la întâlnire este și cel care va plăti nota de plată la final.

2. Aplică regulile de bun simţ în comunicarea digitală! Uneori telefoanele date la 10 seara sau chiar în zilele de odihnă pot constitui o dovadă a lipsei bunului simţ. De asemenea, împărtășirea informaţiilor private pe reţelele sociale poate fi nepoliticoasă. Chiar și momentele în care alegi să răspunzi la telefon sau la mesaje este important. Acţionează întotdeauna faţă de ceilalţi așa cum ai vrea și aceștia să se comporte cu tine.

3. Clădește relaţii de calitate! Reţelele sociale ne ajută să păstrăm legătura cu multe persoane dragi, dar și să cunoaștem noi oameni, însă uneori acestea pot fi folosite pentru denigrarea imaginii sau chiar pentru urmărirea altor utilizatori. Încearcă să petreci timpul pe reţelele de socializare în mod constructiv, pentru a clădi relaţii, nu pentru a le distruge, oricât de mare ar fi tentaţia.

4. Stabilește limite! Dacă alegi să te deconectezi de la e-mail și reţele sociale, roagă-ţi colegii și prietenii să te contacteze telefonic doar în cazuri de urgenţă. Astfel, le vei transmite un mesaj clar că nu ești întotdeauna disponibil. Mai mult, vei reuși să te concentrezi mai bine asupra lucrurilor pe care le ai de făcut sau asupra celor dragi.

5. Ai grijă de identitatea ta virtuală! Oricine poate afla informaţii despre tine doar printr-o simplă căutare. De aceea ai grijă să te gândești de mai multe ori înainte de a publica ceva online, ceva care va rămâne permanent pe internet.

6. Monitorizează-te! O mulţime de aplicaţii pentru smartphone te pot ajuta să evaluezi propriul stil de viaţă, de la cât de mult timp aloci activităţii fizice, până la câte calorii consumi zilnic. Folosind astfel de aplicaţii te vei putea monitoriza mai bine, pentru a face schimbările necesare pentru o viaţă sănătoasă.

7. Organizează-te! Ai la dispoziţie multe platforme care să te ajute să îţi planifici atât activităţile, cât și munca. De exemplu, Google Drive te ajută să salvezi documentele scrise, pe care le poţi accesa de pe orice calculator, dar îţi oferă și posibilitatea de a le împărtăși cu partenerii de afaceri, colegii de muncă sau cu persoanele dragi.

8. Nu uita să te deconectezi! Acordă-ţi în fiecare zi câteva momente în care calculatorul nu este pornit, iar telefonul mobil este pus de-o parte. Bucură-te de aceste clipe pentru a face toate acele activităţi de care nu ai niciodată timp, fie că este vorba de timp acordat ţie, în solitudine, fie că este vorba de recuperarea timpului alături de cei dragi. Află cum te poţi elibera de tentaţiile digitale.