Triplarea taxelor la tutun ar putea preveni 200 de milioane de decese

18

Circa 200 de milioane de decese cauzate de fumat ar putea fi prevenite în acest secol prin triplarea, la nivel global, a taxelor pentru produsele de tutun, susţin cercetătorii de la Cancer Research UK într-un comunicat de presă. Măsura ar putea, totodată, să diminueze cu o treime numărul fumătorilor din lume.

„Acest studiu foarte important demonstrează că taxele pe tutun sunt o pârghie extrem de puternică și reprezintă un potenţial câștig triplu – reducerea numărului de persoane care fumează și mor din cauza dependenţei lor, reducerea costurilor din domeniul sănătăţii asociate fumatului și, în același timp, creșterea veniturilor guvernului", a declarat directorul executiv al instituţiei, dr. Harpal Kumar.

Expertul atrage atenţia asupra importanţei adoptării unor măsuri de către guverne în scopul descurajării fumatului, subliniind că, „în lume, circa jumătate de miliard de copii și adulţi sub 35 de ani sunt – sau vor deveni în curând – fumători, iar mulţi dintre aceștia vor fi dependenţi de tutun toată viaţa".

Mărirea semnificativă a taxelor pe ţigări ar putea încuraja renunţarea la fumat, în locul practicii de înlocuirie a brandului preferat cu unul mai ieftin. Totodată, măsura i-ar putea descuraja pe tineri să se apuce de acest viciu. Metoda s-ar putea dovedi eficientă în scopul descurajării fumatului în ţările bogate (de exemplu, în Franţa, creșterea taxelor la tutun a redus cu jumătate consumul de ţigări în perioada 1990-2005), dar, în special, în regiunile cu venituri mici și medii. În acestea din urmă, ţigările ieftine sunt accesibile. Totodată, în aceste regiuni este concentrată și cea mai mare parte din totalul de 1,3 miliarde de fumători din lume.

Totodată, la nivel global, triplarea taxelor la tutun ar putea crește cu o treime veniturile aduse la buget prin vânzarea ţigărilor, punctează specialiștii. Câștigul suplimentar dobândit astfel ar putea fi investit apoi în creșterea bugetelor și investiţiilor în sistemul de sănătate.

Noul studiu, care a analizat 63 de cercetări anteriore cu privire la cauzele și cosecinţele fumatului în mai multe regiuni ale lumii, arată că persoanele care se lasă de ţigări înainte de 40 de ani își pot reduce astfel chiar și cu 90% riscurile asociate fumatului, în raport cu cei care continuă să fumeze. De asemenea, experţii au descoperit că dublarea taxei la tutun ar putea preveni anual 100.000 de morţi înregistrate în rândul persoanelor sub 70 de ani, pe teritoriul UE (în prezent, din cauza fumatului aici mor anual 300.000 de locuitori sub 70 de ani, iar decesele în rândul bărbaţilor sunt de 5 ori mai multe decât în rândul femeilor). Mai mult, coautorul studiului, prof. Sir Richard Peto, punctează că „profitul anual al industriei internaţionale de tutun este de circa 30 de miliarde de lire sterline (peste 162 de miliarde de lei) – acesta este un profit de aproximativ 6.000 de lire (mai mult de 32.000 de lei) per deces provocat de fumat".

Cercetarea a fost publicată în New England Journal of Medicine.