Când viitorul nu mai încape în oglindă

1183

Mai mult de o treime din întreaga populaţie a lumii se luptă cu problema kilogramelor în plus, potrivit celui mai recent raport întocmit de The Overseas Development Institute. Cifrele arată că ţările în curs de dezvoltare au înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului persoanelor supraponderale și obeze.

Potrivit raportului, numărul persoanelor care suferă de obezitate sau care sunt supraponderale a crescut cu circa 11 procente în perioada 1980-2008, de la 23% la 34%. Astfel, nu mai puţin de 1,46 de miliarde de oameni din întreaga lume se luptă cu problema kilogramelor în exces. Experţii au folosit indicele de masă corporală pentru a evalua problemele de greutate cu care se confruntă indivizii. Potrivit acestei metode de calcul, o persoană al cărei indice atinge sau depășește valoarea 25 este considerată supraponderală sau obeză.

Cele mai importante creșteri ale populaţiei supraponderale și obeze au fost observate în regiunile aflate în curs de dezvoltare. În aceste ţări, numărul indivizilor care se luptă cu această problemă atingea, în 2008, circa 904 milioane de locuitori. Numărul acestora a crescut de aproape patru ori faţă de situaţia din 1980, când 250 de milioane de oameni din aceste zone se confruntau cu problema greutăţii corporale excesive, susţin experţii. Și în ţările cu venituri mari a fost înregistrată o creștere importantă a numărului de locuitori supraponderali sau obezi, de circa 1,7 ori într-un interval de 30 de ani (de la 321 de milioane în 1980 la 557 de milioane în 2008).

„Supraconsumul de alimente, alături de creșterea sedentarismului produce un număr mare de oameni supraponderali și obezi – în special în ţările cu venituri mari, dar și în ţările în curs de dezvoltare", explică specialiștii. Aceștia enumeră o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea problemelor de greutate, de la nevoile biologice și psihologice ale individului până la preferinţele setate de cultura sau religia de care aparţin. Ei subliniază impactul major a trei elemente care influenţează dieta persoanelor și care pot crește excesiv consumul de produse din carne sau de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi: fenomenul de urbanizare, creșterea veniturilor și procesul de globalizare. „Odată ce au avut loc creșteri economice, creșteri ale veniturilor și urbanizarea, dietele au tendinţa de a le urma." În ţările cu economii înfloritoare, așa cum este cazul SUA, tendinţa observată este de depășire a limitelor recomandate privind consumul de grăsimi sau zahăr, însă în regiunile sărace populaţia nu atinge pragul setat de consum al alimentelor bogate în proteine (de exemplu, carne sau pește), dar nici de lactate sau fructe și legume.

Pentru a reduce pe viitor creșterea ratei obezităţii, specialiștii recomandă o mai mare implicare din partea guvernanţilor în ceea ce privește luarea unor măsuri privind regimul alimentar al populaţiei. Ei remarcă faptul că „politicienii se tem să se amestece în această problemă”, lucru ce poate fi explicat de faptul că indivizii pot fi nemulţumiti de reglementările privind alimentele lor preferate sau de introducerea de taxe suplimentare pentru anumite categorii de produse. Din punctul de vedere al consumatorilor, „alegerea alimentelor ţine de libertatea personală", spun autorii studiului. Ei oferă ca exemplu pozitiv Coreea de Sud care a iniţiat campanii de popularizare și educare a locuitorilor în scopul de a păstra obiceiurile alimentare sănătoase.

În România, problema obezităţii devine tot mai pronunţată. Potrivit statisticilor realizate de Comisia Europeană, ţara noastră se află pe locul al treilea în topul ţărilor UE în ceea ce privește numărul de persoane obeze, scrie Antena 3.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele obeze și supraponderale sunt expuse unor riscuri majore privind sănătatea. Cu cât valoarea indicelui masei corporale crește, cu atât pericolul de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare este mai mare. Bolile inimii au făcut cele mai multe victime în anul 2008. Însă un IMC mare (peste 25 în cazul persoanelor supraponderale și peste 30 în cazul celor obeze), poate produce și probleme musculoscheletice (de exemplu, osteoartrită) și poate constitui chiar un factor important de risc pentru apariţia mai multor tipuri de cancer, printre care cel de colon sau cel mamar.