Vârsta la care devii tată influenţează sănătatea mintală a copilului

10327

Cu cât amâni mai mult să devii tată, cu atât îţi expui copilul riscului de a dezvolta tulburări mintale grave și de a avea o performanţă academică slabă, arată rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Indiana și Institutul Suedez Karolinska, publicat în jurnalul JAMA Psychiatry.

Experţii au analizat datele a peste 2,6 milioane de persoane, însumând totalitatea indivizilor născuţi în perioada 1973-2001, în Suedia. Rezultatele au arătat că un copil născut dintr-un tată de 45 de ani are un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor bipolare, ADHD, de 25, respectiv 13 ori mai mare decât în cazul unui copil născut dintr-un tată de 24 de ani. Acești copii sunt expuși unui pericol cel puţin dublu de a suferi de ADHD și tulburări psihotice, dar și unui risc pronunţat de a abuza de substanţe sau de a încerca să se sinucidă, în raport cu copiii taţilor tineri.

„Am fost șocaţi de rezultate. Asocierile specifice cu vârsta tatălui au fost mult mai mari decât au arătat studiile anterioare”, a declarat coordonatorul studiului, prof. asociat Brian D’Onofrio.

Experţii sunt de părere că fenomenul poate fi explicat de modificările care apar în timpul procesului continuu de producere a lichidului seminal, pe parcursul vieţii unui bărbat. Studii anterioare au arătat că expunerea la substanţele toxice din jur poate cauza mutaţii ale ADN-ului spermei. De asemenea, există riscul ca în cadrul procesului de producere a lichidului seminal să aibă loc mutaţii la nivelul materialului genetic.

Deși prof. D’Onofrio subliniază că „descoperirile nu indică faptul că fiecare copil născut dintr-un tată în vârstă va suferi aceste probleme, rezultatele se adaugă unui corp de cercetare în creștere, care arată că vârsta înaintată la care un individ devine tată este asociată cu o creștere a riscului dezvoltării unor probleme serioase”.

Există însă și experţi care privesc cu ochi critici rezultatele obţinute. Dr. James MacCabe, de la Institutul de Psihiatrie din Marea Britanie, este de părere că riscul de dezvoltare a unor astfel de probleme este mic. De asemenea, el consideră că o mică parte din populaţie ar fi afectată prin dublarea sau triplarea riscurilor. „Aș sublinia cu tărie că bărbaţii nu ar trebui să decidă dacă și când vor avea copii, pe baza unui singur studiu sau a unor studii cumulate”, a declarat dr. MacCabe pentru BBC. El a punctat, de asemenea, faptul că, la o vârstă înaintată, taţii le pot oferi copiilor o stabilitate mai mare atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește relaţia.

Această din urmă părere este împărtășită și de autorul studiului. „Amânarea aducerii pe lume a unui copil le oferă posibilitatea oamenilor de a deveni mai stabili din punct de vedere financiar și de a acumula un grad mai mare de educaţie. Iar acest lucru are un impact pozitiv asupra copilului”, a declarat expertul pentru NPR.