Un miliard de oameni, într-un pact sinucigaș

186

Sute de milioane de oameni din întreaga lume își plătesc singuri, pe bani grei și cu propria sănătate, „biletul" către o moarte dureroasă și lentă, cu fiecare ţigară aprinsă, arată cifrele celui mai recent raport desfășurat în 187 de ţări.

Din totalul populaţiei globale estimată la circa 7 miliarde de oameni, aproape 1 miliard sunt fumători, potrivit cercetării efectuate de experţii de la Universităţile Washington și Melbourne, publicată în JAMA. Din 1980 și până în 2012 au fost înregistrate atât o diminuare semnificativă a prevalenţei fumatului, cât și o creștere a numărului fumătorilor cu peste 240 de milioane de oameni, în special în rândul bărbaţilor (41%), dar și al femeilor (7%). Fenomenul este explicat de creșterea semnificativă a populaţiei de-a lungul celor peste 30 de ani (populaţia lumii în 1980 e estimată la aproximativ 4,4 miliarde de oameni).

China, Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Elveţia, Filipine, Uruguay, dar și regiuni din estul Europei se află în topul ţărilor cu locuitorii cei mai expuși riscurilor privind sănătatea, asociate fumatului. În aceste ţări, obiceiul fumatului este foarte răspândit și consumul de tutun este ridicat.

Campaniile antifumat salvează vieţi

În scopul reducerii numărului fumătorilor, la nivel mondial sunt declanșate o serie de campanii inedite și sunt adoptate măsuri legislative. De exemplu, la finele anului trecut, diplomaţii UE și-au dat acordul cu privire la mai multe măsuri drastice de revizuire a directivei antifumat. Prevederile includ inscripţionarea ambalajelor produselor din tutun cu avertismente pe o suprafaţă de 65% din pachet, interzicerea ţigărilor aromate și reglementarea vânzării ţigărilor electronice. De asemenea, ţările care doresc, pot interzice brandingul pe pachetele de ţigări, potrivit noilor reglementări. Irlanda și-a exprimat încă din primăvara anului trecut dorinţa de a introduce ambalaje simple pentru produsele din tutun, fără logouri sau ilustraţii.

Testul timpului a arătat că măsurile și campaniile efectuate în scopul descurajării fumatului pot fi extrem de eficiente. De exemplu, în Statele Unite, aceste iniţiative antifumat au salvat circa 8 milioane de vieţi în decursul a 50 de ani, susţin experţii de la Universitatea Yale. Fiecare dintre acești indivizi care au lăsat de-o parte ţigările, și-au adăugat astfel aproximativ 20 de ani la speranţa de viaţă. Astfel, în total au fost „câștigaţi" în jur de 157 de milioane de ani de viaţă.

Totodată, nu mai puţin de 31% dintre decesele premature au putut fi evitate graţie măsurilor luate în scopul descurajării fumatului, punctează autorul principal al studiului, Theodore R. Holford. Printre eforturile depuse în acest sens se numără atât numeroasele campanii antifumat iniţiate de instituţiile de îngrijire și sănătate, demersurile concepute în scopul educării publicului, dar și reglementări privind introducerea avertismentelor pe pachetele de ţigări sau creșterea taxelor, scrie CS Monitor.

Renunţi și câștigi!

Până în prezent, numeroase studii și analize au scos în evidenţă beneficiile aduse prin stingerea pentru totdeauna a ultimei ţigări. Lista este lungă, de la aspectul mult mai plăcut al pielii, al dinţilor sau al mâinilor până la diminuarea riscului dezvoltării unor afecţiuni cronice care pot fi fatale, precum bolile cardiovasculare sau cancerul.

Cercetătorii de la Universitatea din Alabama aduc un plus de optimism pentru cei care vor să se bucure de o viaţă lungă fără tutun. În urma demersului lor, aceștia au observat că renunţatul la fumat reduce riscul decesului în urma bolilor cardiovasculare cu șapte ani mai repede decât perioada estimată anterior, de 15 ani.

Pentru cei ce nu sunt convinși de argumentele aduse în scopul renunţării la fumat și de cifrele rapoartelor care arată rata ridicată a persoanelor ucise de ţigări, Societatea pentru Cancer din Finlanda a creat o platformă prin care le propune să vadă cu propriii ochi cum alterează tutunul întregul corp, de la exterior și până la interior. Site-ul Tabacco Body îţi permite să vizualizezi, în oglindă, efectul ţigărilor produs asupra organismului fumătorului, comparativ cu un nefumător.

Nu în ultimul rând, beneficiile celor care ajung să spună „nu" ţigărilor nu se răsfrâng numai asupra propriei sănătăţi, ci și asupra celor dragi. Chiar și „fumatul la mâna a treia" este periculos pentru viaţa celorlalţi, au descoperit experţii de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkley. Mai exact, este vorba de impregnarea cu mirosul specific și reziduurile provenite din ţigară a obiectelor aflate în camera în care se fumează. „Este primul studiu care arată că fumatul la mâna a treia este mutagen şi provoacă deteriorarea ADN-ului, care este considerat a fi unul din primii paşi spre cancer", a declarat cercetătoarea Lara Gundel.