Vânzarea ţigărilor electronice a fost interzisă în San Francisco până la clarificarea efectelor lor

201

San Francisco a interzis vânzarea ţigărilor electronice, devenind primul oraș american care aplică o astfel de interdicţie până la clarificarea efectelor pe care e-ţigaretele le au asupra sănătăţii.

Autorităţile au votat marţi interzicerea comercializării ţigărilor electronice în magazine şi a livrării acestora la adrese din oraş de către magazinele online cu sedii în alte orașe.

Reprezentanţii companiei JUUL Labs, cel mai popular producător de ţigări electronice din SUA, cu sediul în San Fancisco, spun că interdicţia îi va împinge pe fumători înapoi spre ţigările clasice şi va duce la crearea „unei pieţe negre înfloritoare”.

Primarul din San Francisco, London Breed, are la dispoziţie 10 zile pentru a valida proiectul, însă a dat deja asigurări că va aproba iniţiativa. Legea va intra în vigoare la 7 luni de la data semnării, deși firmele ar putea ataca legea în instanţă.

Activiştii anti-vaping susţin că producătorii de ţigări electronice vizează intenţionat să atragă spre consum persoanele tinere, oferindu-le produse cu diverse arome. Criticii acuză că principalele riscuri ale ţigărilor electronice ţin de faptul că știinţa nu a furnizat încă informaţii suficiente cu privire la impactul e-ţigaretelor asupra sănătăţii, precum și de faptul că utilizarea lor i-ar putea încuraja pe tineri să treacă la ţigările tradiţionale.

La începutul acestui an, Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a publicat un ghid cu măsuri pe care companiile producătoare le pot lua pentru a-și supune produsele evaluărilor știinţifice obligatorii până în 2021. Termenul limită fusese stabilit iniţial pentru august 2018, însă FDA a declarat ulterior că este nevoie de mai mult timp pentru această evaluare.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC), numărul adolescenţilor americani care au recunoscut că utilizează produse cu nicotină a crescut cu circa 36% anul trecut, un fapt atribuit unei creşteri a utilizării ţigărilor electronice. Potrivit legii federale, vârsta minimă pentru a cumpăra produse din tutun este de 18 ani, însă în California şi în alte state aceasta a fost fixată la 21 de ani.

Un număr de 10,8 milioane de adulţi americani folosesc în prezent ţigări electronice, iar peste 50% dintre aceștia au sub 35 de ani. Unul din trei utilizatori de e-ţigarete „vapează” zilnic, avertizează cercetătorii în cadrul unui studiu recent, publicat în Annals of Internal Medicine.

Experţii au subliniat faptul că anumite grupuri vulnerabile sunt mai expuse riscului de a utiliza ţigări electronice. Printre acestea se află fumătorii de ţigări tradiţionale, adulţii șomeri și persoanele care aparţin comunităţii LGBT. Persoanele cu probleme medicale cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, astmul și tulburările respiratorii au fost, de asemenea, mult mai susceptibile la utilizarea de ţigări electronice comparativ cu indivizii care nu manifestă aceste probleme de sănătate.

Cu toate că, la apariţia pe piaţă a ţigărilor electronice, acestea au fost promovate ca o alternativă sănătoasă la tutun, un studiu publicat în revista Pediatrics demontează această idee, arătând că și e-ţigările pot provoca apariţia cancerului.

La nivel global sunt peste 20,8 milioane de persoane care „vapează”. În Europa, ţara cu cei mai mulţi oameni adepţi ai acestui obicei este Marea Britanie, cu 2,8 milioane. În România, 27% din totalul populaţiei sunt fumători, iar dintre aceștia 8% utilizează ţigara elecronică.

Niciun articol afișat