Va fi înfiinţat primul centru de cercetare pentru combaterea consumului de etnobotanice

50

Primul centru de cercetare din România pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de etnobotanice va fi înfiinţat la Cluj, la iniţiativa Prefecturii. Acesta îşi va începe activitatea în prima parte a anului viitor.

Proiectul de înfiinţare a Centrului de cercetare pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de etnobotanice, primul de acest fel din România, s-a născut ca urmare a consumului tot mai crescut de etnobotanice din judeţul Cluj şi din toată ţara.

Numai anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivelul Clujului, s-au făcut vânzări de etnobotanice de peste 600.000 de lei, o sumă extraordinar de mare. De aici rezultă faptul că există un număr foarte mare de consumatori. Văzând statisticile legate de acest consum în rândul tinerilor, care sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte efectele, instituţiile statului au decis că nu rămână pasive.

Proiectul centrului este sprijinit de mai multe instituţii ale statului, precum DIICOT, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA), Poliţia Judeţeană, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea „Babeş-Bolyai" (UBB), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Institutul de Medicină Legală (IML). De asemenea, prefectul Clujului a declarat pentru Mediafax că oraşul are resursa umană pentru a cerceta compoziţia acestor substanţe în vederea tratării celor intoxicaţi.