Egiptenii au inventat un test care depistează rapid și ieftin hepatita C

42

Este vorba de un test chimic lichid, care detectează hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. În comparaţie cu testele existente, acesta are 2 avantaje majore: reduce perioada de depistare a bolii (de la câteva zile la o oră) şi are un preţ redus, relatează Mediafax.

Testul vine ca răspuns la una dintre probleme majore de sănătate a egiptenilor. Egiptul este ţara cu cel mai mare număr de persoane infectate cu hepatita C, având 10.000.000 de bolnavi şi alţi 500.000 se adaugă acestora în fiecare an.

„Detectarea virusului hepatitei C în primele şase luni permite o rată de vindecare de 90%", a subliniat Hassan Azzazy, cercetătorul ce conduce echipa medicală egipteană. Azzazy şi-a exprimat însă regretul că în ţara lui autorităţile fac prea puţin pentru a lupta contra acestei maladii.

Infectarea cu virusul hepatitei C se face prin transfuzii sangvine, transplant de organe şi de la mamă la copil. Cele mai multe dintre persoanele infectate cu hepatita C nu pot să se vindece în mod spontan, spre deosebire de hepatita A şi B, întrucât, atunci când virusul este atacat de sistemul imunitar, el suferă mutaţii care devin mai rezistente.