Studiu: Legătura dintre altruism şi longevitate, demonstrată pentru prima dată

214

Un studiu publicat de revista Health Psychology, dezvăluie în pemieră o legătură între altruism şi speranţa de viaţă. Studiul demonstrează că cei care fac voluntariat pentru alţii trăiesc mai mult decât cei care au motivaţii egoiste.

În plus, cercetătorii au constatat că oamenii care fac voluntariat pentru satisfacţia personală au aceeaşi rată de mortalitate cu cei care nu au făcut voluntariat deloc.

„Aceasta poate însemna că voluntarii care lucrează pentru a-i ajuta pe alţi oameni sunt protejaţi de factorii de stres asociaţi activităţii, precum contrângerile de timp şi lipsa banilor”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Sara Konrath de la Universitatea din Michigan.

Echipa de cercetători a fost curioasă să afle şi care sunt motivaţiile care determină pe cineva să se angajeze în acţiuni de voluntariat. Printre motivele altruiste cel mai ades enumerate de cei chestionaţi sunt „ştiu că este important să îi ajut pe ceilalţi” şi „voluntariatul este o activitate importantă pentru cunoscuţii mei”. Printre motivele egoiste s-au numărat „voluntariatul este cea mai bună modalitate de a uita de problemele mele” sau „voluntariatul îmi creşte stima de sine”.

Cercetătorii au folosit date din Wisconsin Longitudinal Study (anii 1992, 2004 şi 2008), un studiu care a urmărit 10.317 de absolvenţi de liceu aleşi la întâmplare, şi ale căror obiceiuri au fost studiate de la absolvirea lor (în anul 1957) până în prezent.