SUA, UE și Canada încheie disputa de peste 20 de ani privind carnea de vită cu hormoni

324

După mai mult de 20 de ani UE, Statele Unite și Canada au ajuns la un acord referitor la importurile de carne de vită cu hormoni. Parlamentul European a aprobat miercuri acordul, care trebuie să treacă și de Consiliul de Miniştri al UE, care şi-a dat deja acordul informal, conform Mediafax.

În 1988, importurile de carne provenită de la vite tratate cu hormoni de creştere către Europa au fost interzise, iar în schimb SUA şi Canada au impus sancţiuni de 125 de milioane de dolari pe an, pentru produse europene de lux, precum brânza Roquefort, trufe şi muştar.

Cazul a ajuns la Organizaţia Modială a Comerţului, UE insistând că interdicţia se bazează pe dovezi ştiinţifice privind riscurile pentru sănătate, deşi Statele Unite şi Canada resping dovezile, potrivit Reuters.

În 2009 s-a convenit ca Statele Unite să elimine treptat sancţiunile, în schimbul unei creşteri semnificative a cotelor pentru importul fără taxe al cărnii de vită fără hormoni. Iar în luna mai a anului trecut au eliminat toate taxele de import aplicate alimentelor europene de lux.

Cantitatea de carne de vită fără hormoni scutită de taxe de import în UE a fost stabilită la 20.000 de tone pe an şi va fi mărită la 48.200 de tone până în august 2012, din care 45.000 de tone vor proveni din SUA şi 3.200 de tone din Canada.