Epidemie de poliomielită în Kenya ameninţă eradicarea globală

222

Kenya a înregistrat primul caz de poliomielită din ultimii doi ani, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Un caz reprezintă alte 200-1.000 de persoane infectate. Este vârful icebergului", citează NPR.

O fetiţă de 4 luni a rămas paralizată pe 30 aprilie și alţi doi copii au ieșit pozitiv pentru virus. Kenya nu a mai văzut o epidemie de poliomielită din iulie 2011, iar riscul de a contamina ţările vecine este foarte ridicat. „Ultima dată când am văzut poliomielită în această regiune a cauzat infecţii în Sudan, Etiopia, Somalia și Yemen," a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Sona Bari. În final, virusul s-a răspândit până în Indonezia și a paralizat mai mult de 700 de copii.

Poliomielita este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândește de la om la om. În zonele endemice, polioviruși sălbatici pot infecta practic întreaga populaţie umană. În cazurile severe, virusul pătrunde în sistemul nervos central, distrugând neuronii motori, ceea ce duce la slăbiciune musculară și paralizie flască.