Există testul care va prezice cancerul de sân

17

Cercetătorii britanici au pus la punct un test de sânge care poate arăta dacă o femeie va suferi de cancer mamar peste câţiva ani, notează Daily Mail.

În sine, analiza va urmări prezenţa unor mutaţii genetice, care indică un risc dublu de a suferi la un momendat în viaţă de cancerul mamar. Oamenii de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra susţin că mutaţiile anumitor gene din organismul femeilor se produc din cauza mai multor factori, printre care radiaţiile, alcoolul, fumatul, poluarea şi anumite dezechilibre hormonale.

Experţii au supus unor teste de sânge un grup de 1.380 de femei care nu suferiseră până la momentul examinării de cancer mamar. Rezultatele au arătat că femeile care prezentau o mutaţie la nivelul genei ATM (ataxia telangiectasia mutated) prezentau un risc dublu de a dezvolta cancer mamar.

„Faptul că anumite tulburări genetice pot duce la apartiţia cancerului este un lucru deja ştiut. Cu ajutorul acestui test putem identifica cu exactitate mutaţia genetică care este responsabilă de apariţia acestei boli. Odată identificată predispoziţia, femeia în cauză poate lua măsurile care se impun pentru a trata această boală încă din faze incipiente", a spus dr. james Flanagan, autorul cercetării.

După trei ani de la realizarea analizei de sânge, 640 de femei incluse în cercetare s-au îmbolnăvit de acest tip de cancer. Specialiştii spun că, odată depistată mutaţia genetică, boala poate apărea şi la 11 ani după realizarea analizei.