Filipine: autorităţile fac zid împotriva sărăciei. La propriu!

305

Urmând principiul „ce nu se vede, nu există", autorităţile din Filipine au decis să ia măsuri inedite împotriva sărăciei de la periferia capitalei: să ridice un zid care să blocheze vederea către zona săracă pe un drum dinspre aeroport către oraș. Motivul? Oficialii filipinezi așteaptă o delegaţie internaţională care urmează să participe la o conferinţă despre eradicarea sărăciei.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Ricky Carandang a apărat nevoia de a instala un astfel de zid, spunând că „orice ţară s-ar aranja puţin înainte să primească musafiri."

El și-a exprimat speranţa că întâlnirea anuală a Consiliului Guvernatorilor Băncii de Dezvoltare a Asiei, care va avea loc săptămâna aceasta, și care va reuni miniștri de finanţe și oficiali de rang înalt din 67 de state membre va arăta că Filipine este deschisă la schimbare.

„Nu văd nimic rău în a încerca să înfrumuseţăm împrejurimile. Nu încercăm să îi scoatem pe săraci din tablou," a adăugat șeful metropolitan al orașului Manila, Francis Tolentino, citat de AP.

Circa o treime din populaţia de 12 milioane de rezidenţi ai orașului Manila trăiesc în mahalalei și o treime din cei 94 milioane de filipinezi trăiesc la limita subzistenţei, cu 1,25 de dolari pe zi. Per ansmablu, mai mult de jumătate din populaţia Asiei se luptă cu sărăcia.