Existenţa vocii interioare a fost explicată

282

O echipă de experţi francezi de la Centrul de Cercetări în Ştiinţe Neuronale din Lyon şi de la Centrul Medical Universitar din Grenoble a reuşit să identifice vocea interioară şi să explice cum apare ea. Concluziile au apărut într-un studiu publicat în The Journal of Neuroscience, informează lefigaro.fr.

Creierul subiecţilor a fost monitorizat cu ajutorul unor electrozi pentru a se repera, în cortexul auditiv, zona care reacţionează la sunetul vocilor exterioare, exprimate în mod real. Apoi, cercetătorii le-au cerut subiecţilor să citească, în linişte, un text pe ecranul unui monitor, fără să le ofere alte instrucţiuni. Concluzia celor două monitorizări a fost că zona din creier care analizează vocile exterioare se activa şi în timpul lecturii silenţioase, semnalând o „gândire verbalizată".

„Pentru prima dată, graţie acestui studiu, am putut «să vedem» în timp real urma lăsată în creier de această mică voce interioară. […] Nu ne aşteptam să o descoperim, pentru că este vorba de un fenomen imaterial. Creierul creează sunetul pornind de la nimic, la fiecare cuvânt", a declarat Jean-Philippe Lachaux, unul dintre membri echipei de cercetare.

Această descoperire i-a făcut pe cercetători să înainteze o ipoteză. Asocierea dintre sunete şi cuvintele pe care învăţăm să le pronunţăm atunci când suntem copii, iar apoi când începem să citim cu voce tare devine un automatism care persistă pe parcursul întregii vieţi. Acest automatism determină o creştere a conexiunilor dintre zonele cerebrale implicate, care se activează spontan, una după alta.

Explicaţia acestui fenomen, împreună cu concluziile unor cercetări ştiinţifice precedente, ar putea fi utilizate în reeducarea şi ajutorarea pacienţilor schizofrenici sau a persoanelor depresive care nu reuşesc să stăpânească întotdeauna această voce interioară, a mai afirmat Jean-Philippe Lachaux.