Femeile care folosesc des ibuprofen sau paracetamol riscă să își piardă auzul

330

Oricine le are în casă și apelează la ele ori de câte ori are dureri deranjante. Se pare însă atunci când sunt folosite cu regularitate, ibuprofenul sau paracetamolul pot provoca pierderea auzului.

Potrivit unui studiu publicat de mai mulţi cercetători de la Brigham and Women's Hospital din Boston (SUA), utilizarea ibuprofenului mai mult de două sau trei zile pe săptămână poate crește riscul de pierdere a auzului cu 13%. Acest risc poate ajunge la 21%, în cazul persoanelor care folosesc ibuprofen de patru sau cinci ori pe săptămână.

Studiul a fost făcut NUMAI pe femei, analizând, mai exact, date privind evoluţia a 62.261 de femei cu vârste cuprinse între 31 și 48 de ani, colectate pe o perioadă de 14 ani. La sfârșitul perioadei de studiu, 10.012 dintre femei – aproape una din șase – declarau că au probleme cu auzul.

„Posibilul mecanism [prin care aceste medicamente afectează auzul] ar putea fi acela că medicamentele antiinflamatoare nestereoidiene ar reduce circulaţia sângelui către cohlee – parte a urechii interne destinată audiţiei – și ar putea să îi afecteze funcţia," a explicat coordonatoarea studiului, dr Sharon Curhan, citată de Daily Mail.