Femeile care muncesc până la vârste înaintate sunt mai sănătoase

69

Femeile care muncesc până la vârste mai înaintate se pare că se bucură de o sănătate mult mai bună decât cele de aceeaşi vârstă, care nu lucrează, potrivit unui nou studiu din Coreea de Sud.

Cercetătorii au descoperit că femeile muncitoare, care se află în stadiul de post-menopauză, sunt cu 34% mai puţin predispuse să sufere de aşa-numitul sindrom metabolic, o combinaţie de afecţiuni medicale care creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet, în comparaţie cu cele care nu lucrează. Alte studii anterioare au relevat, de asemenea, că persoanele care lucrează, în afară de faptul că au o situaţie financiară mai bună, sunt mai active din punct de vedere fizic, ceea ce influenţează riscul de a suferi de sindromul metabolic, care presupune, printre altele, o presiune arterială înaltă, un nivel de colesterol peste limitele normale, o talie mare şi rezistenţă la insulină, notează yahoo.com.

Pentru acest studiu s-au folosit date din anii 2007-2009 a 3.141 de femei coreene aflate în premenopauză (vârste de aproximativ 35 de ani) şi cele a 2.115 femei (vârste cuprinse între 59 şi 65 de ani) aflate în postmenopauză, pentru a stabili posibila legătură între statutul de muncitoare şi sindromul metabolic. Dintre femeile aflate în postmenopauză, 55% dintre cele care nu lucrau îndeplineau condiţiile pentru a suferi de sindromul metabolic, în timp ce 42% dintre cele care lucrau prezentau aceleaşi condiţii. Dintre cele aflate în premenopauză, 15% dintre cele care nu lucrau îndeplineau criteriile pentru a suferi de sindromul metabolic, în comparaţie cu 13% dintre cele care lucrau.

Oamenii de ştiinţă cred că există câteva explicaţii pentru legătura dintre sindromul metabolic şi statutul de lucrătoare. Una dintre acestea ar fi că femeile care se află în postmenopauză şi lucrează sunt mai active decât celelalte şi prin urmare mai puţin predispuse la sedentarism şi obezitate.