Femeile care se lasă de fumat înainte de 40 de ani câştigă încă 9

348

Conform unui nou studiu, femeile pot câştiga până la 9 ani de viaţă, dacă reuşesc să se lase de fumat înainte de vârsta de 40 de ani.

Studiul a fost realizat pe 1,2 milioane de femei din Marea Britanie şi a fost publicat în revista de specialitate The Lancet. Cercetătorii atrag atenţia că fumatul pe durată lungă, poate reduce cu până la 11 ani speranţa de viaţă a femeilor britanice. Aceste rezultate reiterează rezultatele studiilor anterioare, realizate pe bărbaţi.

Dar, dacă femeile reuşesc să renunţe la fumat înainte de a împlini 40 de ani, pot recâştiga 9 ani, iar dacă se lasă înainte de 30 de ani, câştigul este mai mare cu un an. Cercetătorii avertizează că asta nu înseamnă că este sănătos să se fumeze până la 30 sau 40 de ani. Conform rezultatelor studiului, chiar dacă femeile renunţă la fumat la 40 de ani, tot au o expunere cu 20% mai mare la riscul de deces, faţă de femeile care nu fumează deloc.

„Chiar şi cele care fumează mai puţin de 10 ţigări pe zi…au o rată de mortalitate dublă faţă de cele care nu au fumat niciodată," avertizează studiul, conform CatholicOnline.