Genetician: „femeile vor evolua, lasând în urmă menopauza”

54

Menopauza este la un pas de dispariţie, susţine geneticianul Aarthi Prasad, autoarea cărţii Like a Virgin: How Science is Redesigning the Rules of Sex, citat de Daily Mail.

„Ipoteza bunicii", pe care geneticianul a prezentat-o în cadrul Festivalului Telegraph Hay, este că menopauza există pentru ca femeile mai în vârstă să nu intre în concurenţă cu generaţiile mai tinere de femei, ci să aibă grijă de copiii acestora.

Potrivit cercetătoarei, datorită creşterii calităţii vieţii, femeile se vor bucura de o prelungire treptată a perioadei de fertilitate până la punctul în care menopauza va dispărea cu totul. Ea agumentează că, în lumea animală, nicio femelă nu experimentează oprirea ovulaţiei, devenind astfel infertilă, aşa cum li se întâmplă femeilor.

Prasad a mai spus că oamenii de ştiinţă investighează cauzele menopauzei precoce, pentru a descoperi dacă există o genă anume care o declanşează.

Cercetătoarea, care lucrează în cadrul Imperial College London, e convinsă că suprimarea ovulaţiei ar trebui tratată ca oricare alt blocaj al unui organ. Aceasta, mai ales în condiţiile în care femeile aflate la menopauză prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite boli, precum osteoporoza sau cancerul la sân.