Expert Oxford: Fundamentalismul religios ar putea fi tratat ca boală mintală

162

Fundamentalismul religios și cruzimea faţă de copii ar putea fi tratate într-o zi în același mod ca bolile mintale, afirmă un cercetător în neuroștiinţă de la Universitatea Oxford.

Kathleen Taylor, cercetător în cadrul Departamentului de Psihologie, Anatomie și Genetică de la Universitatea Oxford, susţine că orice convingere radicală negativă ar putea fi tratată în curând ca o afecţiune mintală. „Faptul că cineva a devenit, spre exemplu, radicalizat într-o ideologie a unui cult, ar putea să nu mai fie privit ca o alegere a voinţei ei libere, ci ca o formă de tulburare mintală", a afirmat cercetătoarea, citată de Huffington Post.

„Din multe puncte de vedere, acesta s-ar putea dovedi ca un lucru pozitiv, pentru că, în mod clar, în societatea noastră există convingeri care produc multă vătămare, care fac mult rău", a adăugat ea.

Cercetătoarea a menţionat de asemenea că acest concept ar putea fi aplicat și în vederea tratării abuzului asupra copiilor. „Nu mă refer doar la candidaţii evidenţi precum radicalii islamiști sau la alte persoane din culte chiar mai extremiste. Vorbesc despre convingeri precum aceea că nu e o problemă să-ţi baţi copiii. […] Aceste convingeri sunt foarte vătămătoare, dar nu sunt catalogate de regulă ca afecţiuni mintale", a mai precizat ea.

Taylor a scris numeroase cărţi despre viitorul neuroștiinţei și afirmă că progresele precum citirea viselor, controlul minţii sau altele ar putea crea în curând grave probleme privind violarea intimităţii.