În România, fumatul va fi interzis în locurile publice de la 1 ianuarie

73

De la 1 ianuarie, România va implementa recomandarea pe care Consiliul Europei a făcut-o încă din 2009, de interzicere a fumatului în locurile publice, inclusiv în taxiuri, maşini de serviciu, parcuri pentru copii şi universităţi.

Potrivit Gândul.info, excepţie de la aceste interdicţii fac unele spaţii publice închise destinate distracţiei, printre care se numără cluburile, barurile, discotecile, cantinele şi restaurantele. În consecinţă, în toate aceste instituţii accesul minorilor va fi interzis. Cei care nu vor respecta noile interdicţii riscă o amendă de 5.000 de lei.

Deşi CE a stabilit ca termen-limită pentru adoptarea măsurilor antifumat data de 30 noiembrie 2012, România şi Cehia au ignorat până acum această recomandare, în timp ce aproape toate statele membre UE au adoptat-o la timp.

În plus, autorităţile de la Bruxelles vor să reducă şi numărul aromelor folosite pentru ţigări, un lucru benefic pentru fumatori, deoarece acestea ridică nivelul de toxicitate al unei ţigări.

Potrivit datelor colectate anul trecut în Studiul Global asupra Tutunului la Adulţi (GATS), 4,84 milioane de români fumau în mod curent în România anul trecut.