Îndulcitorii artificiali ar putea produce diabet

98

Îndulcitorii artificiali ar putea fi o cauză a diabetului, deoarece aceştia modifică felul în care corpul asimilează zahărul, mărind prin urmare, nivelul de insulină cu 20%, susţine un nou studiu.

Consumul de îndulcitori artificiali care conţin sucraloză măreşte nivelul de zahăr şi prin urmare creşte cantitatea de insulină pe care corpul o produce. Aceasta ar putea fi o cauză a diabetului, mai ales a celui de tip 2, susţine Yanina Pepino, asistent universitar la facultatea de medicină Washington din St. Louis (SUA).

Sucraloza este făcută din zahăr, însă prin procesare, se transformă în aşa fel încât devine de 600 de ori mai dulce decât zahărul. Până de curând, nutriţioniştii o recomandau în regimurile de slăbit, însă un experiment făcut în cadrul studiului a arătat că sucraloza ar putea pune în pericol sănătatea, notează Daily Mail.

Pepino a explicat efectele sucralozei în sânge spunând că ea stimulează producerea de insulină. Acest lucru poate fi pozitiv, deoarece însemnă că organismul este pregătit să răspundă prin producerea unei mai mari cantităţi de insulină la un nivel mai mare de glucoză. Însă de asemenea poate fi un lucru rău, pentru că atunci când un organism secretă în mod curent mai multă insulină, acel organism se obişnuieşte şi devine imun la efectele ei, ceea ce produce diabetul de tip 2.

Îndulcitorii artificiali par a fi o opţiune bună pentru a înlocui zahărul; ei sunt folosiţi în cantităţi mici, ceea ce înseamnă că nu se măreşte numărul de calorii consumate. Îndulcitorii activează receptorii de pe limbă care dau senzaţia de dulce, dar nu au atâtea calorii precum zahărul. Însă, studiile efectuate pe animale sugerează că îndulcitorii artificiali măresc riscul de a suferi de diabet.

Nu se cunosc încă mecanismele prin care sucraloza influenţează nivelul de insulină şi de glucoză. Studiul a fost publicat în Diabets Care.