Intervenţii unice în lume, la Spitalul „Marie Curie”

143

Ariana Miu, o fetiţă de 7 ani din Târgoviște, a fost operată cu succes marţi dimineaţă la Spitalul „Marie Curie" din Capitală de o malformaţie extrem de rară la nivel mondial, care face mâinile imposibil de folosit. Spitalul „Marie Curie" este singurul din lume care practică acest tip de intervenţie. Operaţia micuţei Ariana este a doua efectuată, susţine prof. dr. Gheorghe Burnei, conform cotidianului Gândul.

Ariana suferea de sinuzită radio-ulnară proximală, o afecţiune care, lăsată netratată, face ca mâinile să nu mai poată fi folosite, deoarece oasele antebraţului se răsucesc în jurul axului pe măsură ce pacienţii înaintează în vârstă. La nivel mondial, una din trei milioane de persoane este victimă a acestei boli.

Medicii au realizat o reconstrucţie miopostoartoplastică la braţul strâng, afectat de boală. Practic, fetiţei i-au fost îndepărtaţi muşchii de pe os pentru că aceștia nu îşi exercitau corect funcţiile fiziologice. Apoi, i-au rearanjat structura osoasă astfel încât aceasta să nu mai fie contorsionată. La final au reconstruit articulaţia radio humero-ulnară cu ajutorul unei endoproteze, realizată la Institutul de Mecatronică din Bucureşti. „Intervenţia a fost una destul de dificilă. Fetiţa este bine, totul a decurs foarte bine", a relatat prof. dr. Burnei.

Bogdan Izbăşescu, în vârstă de 8 ani, este primul pacient care a fost supus unei astfel de operaţii la nivel mondial. Intervenţia chirurgicală a fost realizată pe 13 decembrie 2011, tot la Spitalul „Marie Curie", iar în prezent copilul este complet refăcut.