Interzicerea fumatului, foarte benefică pentru fumătorii pasivi

16

Două studii recente au arătat că interzicerea fumatului în spaţiile publice duce la reducerea semnificativă a numărului de atacuri de cord, în doar câteva luni.

Două studii recente au arătat că  interzicerea fumatului în spaţiile publice duce la reducerea semnificativă a numărului de atacuri de cord, în doar câteva luni.

Iar veştile bune nu se opresc aici. Beneficiile nu ţin doar de o sănătate mai bună, ci includ şi un cost mai mic în ceea ce priveşte serviciile medicale pentru îngrijirea pacienţilor care suferă de boli asociate fumatului pasiv: atacuri de cord şi atacuri vasculare cerebrale. De aceea, cele două studii aduc argumente puternice în sprijinul ideii că interzicerea fumatului aduce schimbări cu un impact major.

Primul studiu, realizat de o echipă de medici de la Clinica Mayo şi publicat în Archives of Internal Medicine, a arătat că, în cazul în care pacienţii nu mai sunt supuşi fumatului pasiv, iar niciun alt factor biologic nu se schimbă (colesterolul, tensiunea arterială, obezitatea), se observă – în doar 18 luni – scăderea atacurilor de cord cu o treime şi reducerea deceselor subite cu 17%.

Al doilea studiu, coordonat de cercetătorii de la Universitatea California şi publicat în revista Circulation, a arătat că interzicea fumatului a redus şi numărul persoanelor spitalizate din cauza complicaţiilor cauzate de fumatul pasiv. Astfel, interzicea fumatului în spaţiile publice (în special la locul de muncă şi în restaurante) a scăzut rata spitalizărilor pentru atac de cord cu 15%, cu 16% pe cele pentru atac vascular cerebral şi cu 24% pe cele cauzate de afecţiuni pulmonare şi bronhice.   

În Statele Unite ale Americii, aproximativ jumătate dintre state beneficiază de legi anti-fumat în locurile publice, potrivit Centrelor federale pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor. Modificările cele mai mari s-au observat în statele în care există cele mai aspre legi.