De ce mint americanii în sondajele despre mersul la biserică

225

Statisticile arată și că americani supraapreciază deseori frecvenţa participării la serviciile divine ale unei biserici. Shankar Vedantam, corespondent NPR din domeniul știinţei, explică de ce se întâmplă astfel, într-o emisiune radiofonică.

Un sondaj recent efectuat de Pew a descoperit că unul din cinci americani își declară, în prezent, lipsa de afiliere la un cult religios. Dintr-o altă perspectivă, notează jurnaliștii de la NPR, patru din cinci americani se identifică cu o formă de religie organizată.

Religiozitatea în SUA pare mai mare decât în Europa. Însă lucrurile nu stau chiar așa, susţine Vedantam. Liderii religioși americani spun că dacă 45% din populaţia ţării ar participa la biserică în fiecare duminică, bisericile ar trebui să fie înţesate de oameni. Și nu sunt, spune Vedantam.

Diferenţele între mărturiile individuale și realitatea din teren sunt date de tendinţa americanilor de a răspunde potrivit cu modul în care știu că ar trebui să se poarte. Pentru societatea cu o istorie profund religioasă a Americii, întrebarea privitoare la implicarea în viaţa bisericii este una sensibilă. „Vă dau un exemplu din alt domeniu," a spus Vedantam. „Dacă ar fi să te întreb cât de des faci sport, sau cât de des folosești aţa dentară, vei fi predispus să îmi spui că faci sport mult mai des decât faci și că folosești aţa dentară de mult mai multe ori decât în realitate," a conchis corespondentul NPR.