Lipsa unei proteine în creier asociată cu sindromul Down

156

Conform unor studii efectuate recent în Statele Unite ale Americii, persoanelor afectate de sindromul Down le lipseşte o anumită proteină din creier şi aceasta pare a fi cauza problemelor legate de învăţare şi memorie.

Cercetătorii au descoperit, în urma studiilor că o copie în plus a cromozomului 21 la persoanele afectate de această boală a provocat pierderea anumitor proteine. Experimentând pe şoareci cu sindromul Down, oamenii de știinţă au observat că administrarea acestor proteine îmbunătăţea funcţia cognitivă.

Profesorul Huaxi Xu, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu, a ajuns la concluzia că proteina SNX27 ar putea fi cauza problemelor legate de funcţionarea creierului şi formarea memoriei. Şoarecii care aveau carenţe de SNX27 prezentau caracteristici similare celor ale persoanelor cu sindrom Down (de exemplu, aveau mai puţini receptori de glutamat activ, ceea ce predispune la pierderea capacităţii de învăţare şi memorie).

După tratamentul cu SNX27 pe care l-au administrat şoarecilor, au observat că aceştia îşi recuperau capacităţile pierdute, ceea ce înseamnă un pas înainte în descoperirea cauzelor acestui sindrom, informează BBC .