Cercetători britanici au descoperit 24 de „gene ale miopiei”

243

Cercetătorii britanici au descoperit 24 de gene care provoacă miopia, una dintre cele mai răspândite patologii oculare, afectând 30% din populaţia din Occident.

Oamenii de ştiinţă de la King´s College din Londra au analizat cazurilor unor 45.000 de persoane şi au ajuns la concluzia că există 24 de gene care pot provoca miopia, ceea ce va ajuta la descoperirea unor tratamente mai bune sau a unor metode de a preveni această afecţiune.

Miopia se produce atunci când axul antero-posterior al globului ocular este prea lung sau corneea are o curbură prea pronunţată, iar lumina care pătrunde în ochi este focalizată în faţa retinei, în loc de a fi focalizată pe ea, producându-se imagini neclare la distanţă. Această afecţiune se poate corecta cu ochelari, lentile de contact sau operaţie chirurgicală, deşi în acest ultim caz, pot apărea complicaţii pe termen lung, cum ar fi desprindere de retină sau glaucom, notează revista pop-science Muy Interesante.

 Genele descoperite de aceşti cercetători afectează atât vederea în cadrul creierului cât şi structura ochiului. Chris Hammond, expert în epidemiologie genetică şi unul dintre autorii cercetărilor, a afirmat că cei care au aceste gene comportă un risc de zece ori mai mare de a deveni miopi. De asemenea, există şi alţi factori care contribuie la apariţia acestei patologii, prezente în special în zonele urbane.