Obama ajută în secret rebelii sirieni

96

Surse neoficiale susţin că preşedintele american a semnat un ordin secret autorizând ajutor din partea Statelor Unite pentru rebelii care vor să răstoarne guvernul Assad, relatează Reuters.

Ordinul ar fi fost semnat de Obama la începutul anului şi aprobă agenţiilor americane precum CIA să ofere suport rebelilor pentru a-l învinge pe Assad. În mod oficial Casa Albă a refuzat să înarmeze rebelii cu arme letale.

Atât oficialii europeni, cât şi cei americani au declarat că în ultimul timp au observat o îmbunătăţire notabilă în coerenţa şi eficienţa grupărilor de rebeli, pe care înainte îi caracterizaseră drept dezorganizaţi, chiar haotici.

Săptămâna trecută, Reuters scria că Turcia împreună cu Arabia Saudită şi Qatar, au stabilit o bază secretă lângă graniţa cu Siria pentru a furniza în mod direct ajutor militar şi suport pentru comunicaţii, rebelilor.

De asemenea, miercuri ţările arabe au prezentat o rezoluţie simbolică a Adunării Generale a ONU care cere preşedintelui sirian Bashar al-Assad să demisioneze şi să predea puterea unui guvern de tranziţie, relatează AP. Un vot este stabilit pentru vineri dimineaţă.

Deşi Adunarea Generală nu are un mecanism legal pentru aplicarea unei rezoluţii, un vot copleşitor ar putea avea putere morală şi simbolică, notează AP. Votarea se face prin majoritate simplă şi nu există niciun drept de veto.