Mergi în parc? Mare atenţie la boala cu 1000 de feţe!

43

Parcurile au fost invadate de căpuşe, care sunt extrem de periculoase în această perioadă pentru că încep să muşte, arată un raport al Comisiei Interministeriale de Sănătate Publică.

Doctorul Bogdan Ion, citat de Evenimentul Zilei, spune că o muşcătură de căpuşă poate avea efecte grave asupra sănătăţii, precum paralizia sau orbirea. „(căpuşa) transmite Boala Lyme (borrelioza), care afectează pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta". Medicul a explicat şi că borrelioza mai este denumită şi „boala cu 1.000 de feţe", întrucât poate imita simptomele a aproximativ 200 de alte boli.

Una dintre victimele acestei boli este actorul Şerban Ionescu, care a confirmat simptomele descrise de doctoral Bogdan Ion. Povestind chinurile prin ce trece, actorul descrie că i s-au atrofiat nervii şi muşchii şi că, la început, îşi petrecea cea mai mare parte a timpului numai în pat. Tratamentul pe care îl urmează Şerban Ionescu constă în antibiotice puternice, durează între 6 şi 8 luni şi costă aproximativ 9.000 de lei lunar.

„Această boală are mai multe forme de manifestare, cele mai multe de tip cutanat, urmate de cele de tip cardio-vascular, iar cea de-a treia este manifestarea la nivelul sistemului nervos central. Niciuna dintre aceste manifestări nu este uşoară pentru pacient,", a precizat, pentru NewsIn, directorul Institutului „Matei Balş", profesor doctor Adrian Streinu-Cercel.

Cu toate că există un program de deratizare publică, directorul Societăţii 3D care face dezinsecţie şi deratizare în capitală, Andrei Leca, declară că soluţiile contra căpuşelor sunt ineficiente din 2 motive. În primul rând, ploile fac ca soluţia să fie diluată şi să dispară din iarbă. În al doilea rând, câinii maidanezi care se plimbă prin iarbă pot transporta căpuşele rămase, ceea ce nu reuşeşte să rezolve problema.

În ţara noastră sunt descrise peste 24 specii de căpuşe. Pe piele, la locul muşcăturii, apar edeme, noduli, mici hemoragii, sensibilitate, depilaţii, însoţite de mâncărimi intense. 

Dacă vreţi să fiţi feriţi de căpuşe, specialiştii recomandă să evitaţi locurile în care căpuşele se răspândesc rapid, adică tufişurile, poienile unde roua sau apa de ploaie persistă.