Nanoparticule din aur, folosite pentru depistarea bolilor grave

134

Cercetătorii au găsit o metodă simplă şi ieftină de depistare a primelor stadii de bolaă sau infecţie, precum cancerul de prostată sau virusul HIV, scrie AFP.

Testul este extrem de uşor de făcut, deoarece rezultatele sunt imediate şi foarte uşor de interpretat. „Testul este conceput pe suporturi din plastic de unică folosinţă şi nu cere folosirea de echipamente costisitoare, întrucât prezenţa moleculei căutate poate fi detectată cu o simplă privire, cu ochiul liber", a declarat Molly Stevens de la Imperial College din Londra.

Nanoparticulele din aur, depuse pe o bază din plastic, reacţionează în prezenţa markerilor biologici distinctivi ai unei boli, transformând culoarea roşiatică a soluţiei în una albastră. Astfel, dacă în sângele pacientului se găseşte p24, un marker asociat cu virusul HIV, sau antigenul prostatic specific (PSA), prezent în cancerul de prostată, atunci soluţia devine albastră şi pacientul ştie că rezultatul este pozitiv.

Scopul testului este de a se detecta aceste boli încă din primele stadii, oferind şanse mai mari de tratament.Dacă rezultatul testului este pozitiv, trebuie consultat un medic pentru o investigaţie mai profundă, deoarece testul nu spune cu exactitate câţi markeri există în sânge, ci doar faptul că ei sunt prezenţi, chiar şi în concentraţii foarte mici, avertizează medicii.