4 alimente care influenţează riscul de cancer mamar

3329

Există mulţi factori care determină apariţia cancerului mamar, dintre care unii sunt în afara oricărui control, precum genetica și istoria medicală a familiei. Alţii factori însă sunt complet în controlul femeilor. Pentru că dieta face parte dintre ei Live Science publică o listă cu alimente care pot afecta acest risc.

Pentru tipurile de cancer cu receptori de estrogen, produsele lactate cu un conţinut bogat în grăsimi s-au dovedit a crește cu aproape 50% riscul de a dezvolta cancer mamar, conform unui studiu publicat în martie 2013 în Journal of the National Cancer Institute. Aceste produse conţin estrogeni, care sunt prezenţi în cantităţi mai mari în produsele lactate grase, decât în variantele dietetice.

Alte studii arată că o dietă bogată în folaţi și acid folic, adică forme ale vitaminei B, protejează mai ales împotriva tipurilor de cancer mamar cu receptori negativi pentru estrogen, conform American Journal of Clinical Nutrition.

Seminţele de dovleac și de floarea soarelui, dar și boabele de soia, reduc riscul de a dezvolta cancer la femeile care sunt la menopauză, conform unui studiu realizat pe un număr de 8.000 de femei și publicat în 2012, în revista Nutrition and Cancer. În ceea ce privește produsele naturale care conţin estrogeni există o controversă, deoarece teoretic hormonii servesc drept combustibil pentru tumori, dar cele mai multe studii realizate pe consumul de soia sugerează că acestea reduc riscul de apariţie a bolii, cât și riscul de recurenţă la pacienţii care au supravieţuit.